Dalmacija Dubrovnik

reakcija na pismo

Odgovor na prozivke s Lopuda: 'Zvona 'šute' zbog sigurnosti radnika, a ne zbog hira Francesce von Habsburg'

reakcija na pismo

Zvona sa zvonika na Lopudu nisu blokirana zato da Francesca von Habsburg može spavati, nego zato da struja ne ozlijedi radnike tijekom obnove. Nije fer da se proziva gospođu Francescu, ona nema nikakve veze sa zvonikom – poručio je župnik Rožata fra Josip Sopta.

On je ujedno delegat za obnovu samostana na Lopudu Provincije sv. Jeronima u Zadru, kojoj pripada Gospa od Špilice na Lopudu, a osjetio je, kaže, potrebu reagirati na pismo Lopuđanina Iva Mihajlovića koji je tražio od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek pomoć pri "povratku" zvonjave zvona na Lopudu.

Prvi put u povijesti prestala zvoniti crkvena zvona na Lopudu: 'Utišali su ih da grofica Francesca von Habsburg može spavat!'

– U javnosti je izišlo pismo gospara Iva Mihajlovića koje sadrži niz neistina i optužbi. Kao delegat za obnovu samostana Provincije sv. Jeronima u Zadru, kojoj pripada Gospa od Špilice na Lopudu, mogu odgovoriti da je samostan iznajmljen obitelji Karla i Francesce von Habsburg 1997. na 99 godina. Oni su imali, među ostalim, obvezu obnoviti samostan. To je ovoga ljeta, na 9. srpnja, na veličanstven način i dovršeno. Danas obnovljeni samostan nema premca u Dubrovniku i šire. Crkva nije dio toga ugovora te je njezina obnova od Provincije meni povjerena – objašnjava fra Josip Sopta i napominje kako radovi na obnovi traju već 16 godina:

– Trenutačno je u tijeku obnova zvonika koji je zbog ugroženosti morao biti obnovljen. Očekujemo da će radovi na zvoniku biti dovršeni prije Božića. Slijede radovi obnove ponutrice crkve. Kako su samostan i crkva vlasništvo Provincije, ne znam odakle pravo gospodinu Mihajloviću išta tražiti. Uz to je iznio niz neistina. U prizemlju zvonika, "gdje se inače vuku konopci", nije napravljen WC, on je nešto dalje napravljen za posjetitelje u kolicima, što je obveza vlasnika. Drugo vrlo važno je reći da je pristup crkvi i samostanu zabranjen zbog radova. Valjda to nije sporno – navodi delegat Sopta.

– Pristup koru i harmoniju bit će uvijek slobodan za pjevače na misi, kao i za procesije oko crkve, što je dio ugovora. On traži "nama" slobodan pristup 24 sata. Dok su radovi na zvoniku, zvona zbog sigurnosnih razloga ne mogu zvoniti niti zvoniku ima slobodnoga pristupa. Osobito je uvredljivo reći da "zvona isključuju jer grofici smeta zvonjava i ne može spavati". To ona od odgovornih nikada nije tražila. Stoga žalimo zbog nanesene uvrede – nastavlja fra Josip Sopta i priznaje kako je točno da su mještani Lopuda elektrificirali zvona.

– Ali što je sa zvonikom, zvonima i gromobranom, skalama i drugim dijelovima, ne pita se dotični gospodin. Vanjski sat će trebati obnoviti dok je skela. Zato molim gospodina Mihajlovića i njemu slične da nas ostave na miru, kad nam već ne žele ili ne mogu pomoći u ovom vrlo zahtjevnom poslu. Kad se radovi završe, u dogovoru s mjesnim župnikom i biskupijom regulirat će se sva pitanja u pogledu upotrebe crkve i zvonika – zaključio je fra Josip Sopta reagirajući na prosvjedno pisma koje je Lopuđanin Ivo Mihajlović naslovio na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek uoči najave njezina dolaska na stručni skup na elafitskom otoku prošli vikend.

Naslovnica Dubrovnik