Dalmacija Dubrovnik

Predsjednik SDP-a o vladajućima

Bernardić u Dubrovniku: Umjesto da se bavi spašavanjem radnih mjesta i bori za radnike, HDZ se veseli podizanju kreditnog rejtinga kako bi se zemlja još više zadužila

Predsjednik SDP-a o vladajućima

- Danas je Dan narcisa, a ovaj cvijet osim borbe protiv raka dojke simbolizira i proljeće. No ono u Hrvatsku stiže 26. svibnja, na dan izbora za EU parlament te vas pozivam u borbu protiv raka koji Hrvatsku izjeda već 27 godina. U borbu protiv kriminala, korupcije i uhljebništva, za optimističnu Hrvatsku koja će ići naprijed, za zemlju koja će biti ravnopravna članica EU – poručio je predsjednik SDP-a Davor Brnadić stranačkim kolegama na Izvještajnoj konvenciji dubrovačke organizacije koja je okupila pedesetak socijal-demokrata.

Uz Bernardića u Dubrovniku su, uoči izbora za EU parlament stigli i SDP-ovi zastupnički kandidati, Ranko Ostojić i Joško Klisović.

Predsjednik SDP-a poručio je kako je aktualnoj HDZ-ovoj Vladi poboljšan kreditni rejting države važniji od, primjerice, sudbine Uljanika.

- Umjesto da se bave spašavanjem radnih mjesta i bore za radnike, HDZ se veseli podizanju kreditnog rejtinga kako bi se zemlja još više zadužila. Sinoć su pokazali što žele kad se nakon 48-satne rasprave u Saboru donio novi Zakon koji će omogućiti legaliziranje njihovih crnih fondova. Oni su na ovaj način digli troškove koji se mogu potrošiti u izbornoj kampanji kako bi oprali svoj novac iz crnih fondova, kako bi ga legalizirali i službeno upotrijebili u predizbornoj kampanji – poručio je Bernardić te se osvrnuo i na poreznu stopu u turizmu i ugostoteljstvu. – Hrvatska ne može biti konkurenta na turističkom tržištu ukoliko se stopa PDV-a za ugostiteljstvo i turizam ne izjednači sa drugim europskim zemljama i spusti na 10 do 13 posto. U Hrvatskoj imamo europske cijene ali ne i plaće koje su tri puta manje od EU prosjeka te mirovine koje se čak 8 puta manje od onih europskih – istaknuo je prvi čovjek SDP-a.

Okupljene su pozdravili i kandidati SDP-a na listi za zastupnike u EU parlamentu, Joško Klisović i Ranko Ostojić. Klisović je među ostaim naglasio kako, nakon što je Hrvatska ušla u EU da Europa uđe u Hrvatsku. – Želimo da Hrvati žive u jednakim uvjetima kao i građani drugih članica Europske unije te ću se zalagati da se o tome napravi zakonska osnova o minimalnim obvezujućim standardima na području cijele Europske unije. To je posao koje se treba raditi u EU parlamentu i to je moguće napraviti, posebice jer slične zamisli ima i europska socijal demokratska grupa – istaknuo je među ostalim Klisović dok je Ranko Ostojić istaknuo kako je njegova pozicija na zadnjem mjestu stranačke liste odavno dogovorena sa predsjednikom stranke. – Odmah da se to zna, da kasnije ne bi bilo drugačijih komentara. Smatram da mi koji smo obnašali visoke funkcije moramo biti na začelju liste i tako je gurati prema gore. Uspjeh liste je i moj osobni uspjeh, a treba se prisjetiti i pjesme Tereze Kesovije – 'Posljednji i prvi' – kazao je Ostojić te naglasio da je SDP kada god su ga drugi otpisivali, pobjeđivao.

– Svi očekuju da ćemo izgubiti na europskim izborima. To očekuje HDZ čije afare izlaze na vidjelo svaki dan. Pa je li žalosno da se sjećamo dana, a bila je to polovica veljače, kada cijeli dan u medijima nije isplivala niti jedna afera HDZ-a. I oni očekuju da izgubimo. E, pa nećemo! - poručio je Ranko Ostojić.
 

Naslovnica Dubrovnik