Dalmacija Dubrovnik

ide natječaj

Goran Marić daje u zakup nekad elitnu vilu u kojoj se odmarala komunistička elita: za rezidencijalni objekt bio je zainteresiran i John Malkovich, no kupnja je propala zbog neriješenih imovinskih odnosa

ide natječaj

Do kraja godine za vilu "Auroru" u Trstenom mogao bi se raspisati natječaj za zakup. Dođe li do toga, bit će to na isti način na koji je država dala u dugogodišnji zakup vile i odmarališta duž obale koji su nekada bili u vlasništvu subjekata iz drugih država, nastalih raspadom bivše države.

Tim su planom u Trstenom više nego zadovoljni, kaže Antun Bošković, mladi predsjednik Mjesnoga vijeća. Podsjetimo, tamošnji su stanovnici početkom godine prosvjedom ukazali na zloupotrebu prostora vile "Aurora". U više navrata mediji su pisali o tome kako je devastiranu trstensku vilu tada mimo zakona koristila udruga "Zlatni zmaj".

Ramo Hadžiomerović u ime spomenute udruge tvrdio je tada da su vilu, odnosno odobrenje za korištenje pomorskog dobra dobili od Dubrovačko-neretvanske županije, što su iz županijske uprave opovrgnuli. U sve se uključio i Grad Dubrovnik, na čijem se području Trsteno i nalazi, koji je predložio Ministarstvu državne imovine raspisivanje natječaja pa se situacija sa nezakonitim korištenjem "Aurore" primirila.

Kakvo je stanje danas, pitali smo Antuna Boškovića:

- Ministarstvo državne imovine prikuplja potrebnu dokumentaciju kako bi raspisali natječaj za zakup, sve ide svojim tijekom. Oni su u stalnom kontaktu s Gradom Dubrovnikom što se toga tiče, a mi u Trstenom smo zadovoljni reakcijom nadležnih tijela - kaže predsjednik mjesnoga vijeća Trstenog.

- Sve to ide onako kako smo i željeli, da to netko zakupi, preuzme po tržišnoj cijeni i obnovi, jer je vila sada devastirana. Udruga Rama Hadžiomerovića, koja je bila uzurpirala vilu, više se nije ni pojavila u Trstenom. Jednostavno, oni nisu imali nikakve papire niti od Grada niti od Županije da to smiju koristiti i samo su nestali iz Trstenog nakon našeg prosvjeda i kada smo ih prozvali u medijima. Očekujemo da će novi zakupac sve srediti na zadovoljstvo nas domaćih - kaže Bošković.

Nekad elitna vila izgrađena je početkom 20. stoljeća, a poslije Dru­gog svjetskog rata postala je odmara­lište komunističkog vodstva SR BiH, pa je i danas u postupku sukcesije potražuje BiH.

Vila na lokaciji iz snova iznad trstenske lučice, za koju je svojedobno bio zainteresiran slavni hollywoodski glumac hrvatskih korijena John Malkovich, izniman je spomenik arhitekture, no trenutačno je u derutnom stanju, zbog čega mještani ističu i da je opasna za njih i turiste i zbog čega i traže da se ona na bilo kakav način što prije obnovi i stavi u funkciju. Kako doznajemo, vila "Aurora" se planira skorim natječajem dati u koncesiju na vremensko razdoblje od tride­set godina.

​U zemljišniku još socijalizam

Kao nositelj prava korištenja vile u Trstenom još stoji bivša Socijalistička Republika BiH - Izvršno vijeće Skupštine SR BiH: Temeljem Uredbe Republike Hrvatske iz ratne 1991. zabilježena je zabrana raspolaganja i opterećenja nad rezidencijalnim objektom.

Županija nema ništa s tim

- Dubrovačko-neretvanska županija na navedenom području u Trstenom nije dala nikakve dozvole ni koncesije za korištenje pomorskog dobra. Nije ni zaprimila zahtjeve za korištenje pomorskog dobra na spomenutom području - poručili su iz Županije na opaske čelnika 'Zlatnog zmaja' Rama Hadžiomerovića, koji je tvrdio da su na pomorskom dobru uz odobrenje Županije još iz 2000. godine.

 

Naslovnica Dubrovnik