Dalmacija Dubrovnik

Bruceloza kod JAMBE

Panika u Metkoviću: zbog opasne zarazne bolesti koja se širi s njegova imanja kontroverzni političar i poduzetnik mora eutanazirati sve krave i koze!

Bruceloza kod JAMBE

Na imanju Stipe Gabrića Jambe u Metkoviću eutanazirat će se više od 150 koza i kozlića te desetak krava. Epilog je to zarazne bolesti bruceloze koja je otkrivena među životinjama, a oboljela je i jedna žena koja je konzumirala zaraženo kozje mlijeko.

Riječ je o prvom slučaju bruceloze u dolini Neretve. Naime, među životinjama do sada se pojavljivala uglavnom Q groznica dok je bruceloza harala s druge strane granice u BiH, zbog čega je već odavno zabranjen provoz živih životinja.

Rijetka i opasna bolest stigla u Dalmaciju: sa životinja se širi na ljude, potvrđeno da je oboljela žena u Metkoviću; Veterinari uputili posebno upozorenje

O slučaju bruceloze bolesti ovaca i koza na poljoprivrednom gospodarstvu tvrtke Jambo d.o.o. u Metkoviću izvijestila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, nakon detaljne analize uzoraka krvi zaraženih životinja.
Da je oboljela i žena koja se liječi u dubrovačkoj bolnici, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Po riječima epidemiologa, dr. Miljenka Ljubića, zabilježen je samo jedan slučaj zaraze među ljudima, a oboljela osoba nije životno ugrožena.

- U kliničkoj se slici razlikuju dva oblika - blagi oblik po simptomima sličan gripi i Malteška groznica s karakterističnim temperaturama koje su niske ujutro, a visoke navečer. Bolest se očituje izrazitom slabošću, bolovima u zglobovima, mišićima i kostima, znojenjem, glavoboljom, gubitkom teka te gubitkom težine - pojasnio je dr. Ljubić.

Iako su riziku od bruceloze najviše izložene osobe koje rade sa životinjama, najčešće stočari i veterinari, konzumacijom zaraženog mlijeka i mesa mogu oboljeti i osobe koje nisu u nikakvom kontaktu sa zaraženim životinjama.

Brucelozu kod ovaca i koza uzrokuje bakterija Brucella melitensis, rjeđe i Brucella abortus, a manifestira se pobačajima i promjenama na koži životinje. Bolest se lako širi, često se teško uoči zbog izostanka kliničkih znakova bolesti, često ima latentne kliconoše, a prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom. Bruceloza je primarno bolest životinja, ali je ujedno i zoonoza te mogu oboljeti i ljudi.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede upozorava vlasnike životinja da, u slučaju sumnje da su im životinje bolesne, bez odgode moraju to prijaviti nadležnom državnom veterinarskom inspektoru. Samo pravovremena reakcija vlasnika i odgovornih službi rezultira brzom reakcijom u cilju sprječavanja širenja izvora infekcije i smanjenja moguće štete.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, veterinarska inspekcija kontinuirano provodi Program nadziranja bruceloze u populaciji ovaca i koza u Hrvatskoj. U nadzorima provedenim tijekom 2017. i 2018. godine na gospodarstvu tvrtke Jambo d.o.o. iz Metkovića, nalazi pretraga krvi životinja na brucelozu bili su negativni i nije bilo nikakvih simptoma bolesti.

Na području Federacije BiH u prošloj godini je zabilježen 1331 pozitivan slučaj bruceloze goveda, ovaca i koza, koja se očito proširila preko granice u dolinu Neretve. Unatoč našim pokušajima nismo uspjeli dobiti komentar Stipe Gabrića Jambe na čijem se imanju pojavila bruceloza.

Sve zaražene životinje sukladno zakonskim odredbama potrebno je eutanazirati, a lešine neškodljivo zbrinuti. Neslužbeno doznajemo da je dio zaraženih životinja već uklonjen te da će idući tjedan sve životinje za koje je prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bruceloze ovaca i koza dokazano postojanje uzročnika bolesti biti uklonjene.

Vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja dobit će od Ministarstva poljoprivrede odgovarajuće obeštećenje.
 

 

Naslovnica Dubrovnik