Dalmacija Dubrovnik

moda vrućih dana

Dubrovčani se pobunili i prosvjednim pismima 'zasuli' gradonačelnika: žale se na pijane i bučne turiste, nazive ulica, komunalni nered, kakvoću mora na plažama...

moda vrućih dana
Stanarima Hvarske ulice ne odgovara promjena imena u Ulicu maestra Đela Jusića

U modu je ovih vrućih dana ušlo pisanje prosvjednih pisama gradonačelniku Dubrovnika. Mato Franković je u tjedan dana dobio pisane poruke triju skupina građana koji se žale na nazive ulica, komunalni (ne)red, kakvoću mora na plažama...

Stigla su tako Frankoviću čak dva pisma stanovnika Hvarske ulice, koji se protive preimenovanju ulice u čast nedavno preminulog maestra Đela Jusića.

– Očekivao sam konsenzus za dodjeljivanje imena ulice, no stigla su mi dva pisma stanara Hvarske ulice koji se navodno protive tome. Gradskom kotaru su napisali da traže odgodu za drugu sjednicu Gradskog vijeća. Zar nije apsurdno da opet razmišljamo o parama, da odgodimo za kraj sezone da nam ne bi tezoro pobjegao?! To što je Jusić hodao ovim Gradom kao institucija, sve je nevažno. Sljedeće pismo koje sam dobio nepotpisano je. Tamo stoji da je Hvarska ulica dobila ime po Hvaru koji je stalno osunčan i da ne vide poveznicu s maestrom Đelom Jusićem – izvijestio je Franković gradske vijećnike o pismima protivljenja.

– Teško bi bilo pronaći bilo koju ulicu u Gradu gdje micanjem naziva nekoga ne bismo povrijedili, ali novim imenom Hvarske ulice nećemo povrijediti otok Hvar. Svim našim sugrađanima, onima koji će morati promijeniti dokumente i druge stvari, Grad Dubrovnik će snositi troškove. Moram priznati da ovo nije bila moja ideja, naš sugrađanin i novinar Andrija Jarak me nazvao i rekao da bi bilo lijepo nazvati jednu ulicu po maestru – otkrio je Franković, kojemu su se pismeno, i opet anonimno, obratili i stanovnici povijesne jezgre. Njima je, napisali su, zasmetala noćna galama turista često okupljenih oko vanjskih stolova "Cele", koji se ne unose nakon zatvaranja tog ugostiteljskog objekta.

Stanari u susjedstvu "Cele" u pismu gradonačelniku, koje je na sjednici Gradskog vijeća pročitao vijećnik srđevaca Nikša Selmani, žale se kako ne mogu opstati od buke koja se širi s placeta oko "Cele".

– Stolovi ispred "Cele" zadrže se na pločniku i nakon što se objekt zatvori pa gosti tamo ostanu piti, a urlanje traje cijelu noć. Kad pijani turisti konačno oteturaju na spavanje, u osvit zore stižu čistači i bučna vozila dostave te počinje bacanje vreća sa staklenim bocama po Stradunu, a lombra se i plinskim bocama – pismeno su se potužili neznani autori pisma, uz poziv Frankoviću da dođe jednog ranog jutra u Grad ili da živi malo u spomeničkoj jezgri, recimo u prostoru "Blagih djela" na Stradunu, ne bi li se i sam uvjerio u njihove tegobe.

– Razumijem ja itekako naše sugrađane, ali razumijem i da smo turistički grad, otvoren za ljude. Ne možemo ići po cesti i disciplinirati nekoga jer viče – odgovorio je Franković.

Podsjetio je i na važeću odredbu prema kojoj se glazba na javnim površinama gasi u 23.30, po čemu je Dubrovnik, unatoč negodovanju ugostitelja, trenutačno jedini grad na hrvatskoj obali s fiksnim ograničenjem za puštanje glazbe. Također je izrazio čuđenje "poplavom" pisama kakvih, primijetio je, nije bilo dok je on bio čelnik dubrovačkoga Gradskog vijeća.

– Uvodimo dodatne sankcije za one koji koji krše odluku o buci. Zahvaljujući izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, komunalni redari će moći djelovati uz licenciranu tvrtku koja se bavi mjerenjem buke pa ćemo sad moći konkretnije djelovati – rekao je Franković.

Za napomenuti je kako su važećom Odlukom o zakupu javnih površina svi ugostitelji dužni nakon završetka radnog vremena u svoj objekt unijeti sav svoj inventar, stolove, stolice, suncobrane i vanjske ventilatore.

Spomenimo na kraju i pismo treće skupine zainteresiranih Dubrovčana. To su kupači s kupališta Danče, koji su se požalili na (ne)čistoću mora na njihovoj omiljenoj plaži. Oni gradonačelnika mole da potakne ispitivanje kvalitete mora i uzročnika onečišćenja njihove uvale.

– Ni najstariji "Dančari" ne pamte tako dugotrajna onečišćenja na tom kupalištu – navode u pismu.

Grad će prvi imati plan upravljanja

Dubrovniku sve više nedostaje plan upravljanja povijesnom jezgrom Dubrovnika, koji bi regulirao niz pitanja, od pravila ponašanja do točnih pravila korištenja prostora unutar zidina.

Gradonačelnik Franković je u tom smislu najavio da će nadležni Zavod za obnovu već ovog tjedna odlučivati o odabiru izrađivača tog plana.

– Bit ćemo prvi grad s planom upravljanja, a već u rujnu ili listopadu imat ćemo gotovu konzervatorsku podlogu Grada, koja je osnova za buffer zonu, sve s ciljem zaštite Grada zaštićene baštine – podsjetio je gradonačelnik i istaknuo kako se već vide brojne promjene.

Prijeko je, kaže, postalo prohodna ulica, a prije su je gušili stolovi.

– Oko povijesne jezgre smanjili smo broj pultova za izlete i štandove, i to za 80 posto, od Pila do Trga oružja. Većina građana zaista vidi napredak i pohvalno govori o svemu što zadnje dvije godine radimo za Grad i građane – kazao je Franković.

Naslovnica Dubrovnik