Dalmacija Dubrovnik

s kotorom može

Franković: Očekujem ispriku Trebinja prije uspostave suradnje; Ćurić: Ne treba se vraćati u prošlost

s kotorom može

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u petak da očekuje ispriku predstavnika Trebinja za zločine počinjene tijekom rata kao preduvjet za uspostavu suradnje ova dva grada, a njegov trebinjski kolega Mirko Ćurić drži da se ne treba vraćati u prošlost nego surađivati zbog budućnosti.

"Očekujem ispriku za sva zlodjela koja su napravili Dubovniku prije nego se počne pričati o suradnji dvaju gradova", rekao je Franković. 

On je odgovaro na upit medija u Mostaru zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave suradnju u oblasti turizma. Pritom je objasnio da očekuje ispriku zbog dvanaestoro djece poginule od granata koje su dolazile upravo iz općine Trebinje.

"U trenutku kada se ispričaju za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti suradnju na jednak način kao što surađujemo s Kotorom i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se ispričali'', rekao je Franković.

Objasnio je da je 6. prosinca 1991. godine bio najgori u povijesti toga grada kada se iz Trebinja krenulo u 'osvajački pohod Dubrovniku'.

Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić izjavio je da unatoč svemu treba uspostaviti suradnju dva grada koji su 'naslonjeni' jedan na drugi.

"Ako ne možemo pomoći i pridonijeti boljoj suradnji, bolje da se sklonimo. Ipak mislim da ima prostora i da se može surađivati. Veliki broj Trebinjaca i danas radi u Dubrovniku. Ne treba se vraćati u četrdesete i devedesete, već se brinuti o budućnosti", istaknuo je Ćurić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zajedno s predstavnicima Mostara, Trebinja, UNESCO-a sudjeluje na konferenciji "Održivi turizam i kulturna baština".

Naslovnica Dubrovnik