Dalmacija Dubrovnik

plaćen dug mati vekiću na ime uljare na šipanu

Nemar gradskih vlasti koštao nas milijun eura

plaćen dug mati vekiću na ime uljare na šipanu

Grad je Vekiću ostao dužan oko tri milijuna kuna, a kako se odugovlačilo s plaćanjem njegova potraživanja, zbrajale su se kamate i iznos je narastao na sedam milijuna kuna

Grad Dubrovnik morao je uzeti kredit kako bi Mati Vekiću, hrvatskom industrijalcu koji godinama živi u Trstu, vratio sedam milijuna kuna duga zbog uljare na Šipanu u koju je uložio svoj novac još za vrijeme vlasti gradonačelnika Vida Bogdanovića.

Doduše, Mate Vekić, vlasnik tvrtke “Agrofin“, krajem 90-ih, kad je pokrenut čitav projekt revitalizacije maslinarstva na Elafitima, uložio je u izgradnju šipanske uljare oko milijun tadašnjih njemačkih maraka i Grad mu je ostao dužan oko tri milijuna kuna, a budući da se odugovlačilo s plaćanjem njegova potraživanja, zbrajale su se kamate i iznos je narastao na sedam milijuna kuna.

Nakon okončanja sudskog postupka u korist Mate Vekića, “Vrtlar“ je bio dužan isplatu značajnog novčanog iznosa, a čitava se trakavica oko uljare protegnula kroz tri različita gradonačelnička mandata.

Bogdanovićev gradonačelnički mandat završen je 2001., a ni za osmogodišnje vladavine HDZ-a i Dubravke Šuice uljara na Šipanu nije uknjižena kao vlasništvo Grada, odnosno javnog poduzeća “Vrtlar“. Uljara već godinama radi bez lokacijske i građevinske dozvole, koja, pak, nije mogla biti izdana zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa.

− Naime, “Vrtlar“ je u listopadu 1999. potpisao kupoprodajni ugovor s tvrtkom “Agrofin“ d.o.o. koja uopće nije vlasnik kupljenog zemljišta. Do dana današnjega kao vlasnik se vodi vlasnik tvrtke “Agrofin“ Mate Vekić, ali kao fizička osoba − objašnjava zamršenu situaciju oko uljare direktor “Vrtlara“ Toni Miloslavić.

Dodaje da je prije 15-ak dana održan sastanak s predstavnicima Vekićeve tvrtke “Agrofin“, od kojih je zatraženo očitovanje do kraja ožujka.

− Pred nama su dva načina rješenja problema: dogovor, odnosno obeštećenje “Vrtlara“ za oko 3,5 milijuna kuna kamata, ili sud. Trećega nema. O svemu smo razgovarali na sastanku i čekamo očitovanje.

U čitavom ovom slučaju više je sporno zbog čega se u trenutku potpisivanja ugovora nije vodilo računa o neriješenim imovinsko-pravnim odnosimam nego zbog čega bivša gradska uprava nije poradila na tome i na uknjižbi − kazao je Miloslavić. Kakva je daljnja sudbina uljare na Šipanu, može se iščitavati iz Vlahušićeve najave o njezinoj prodaji.

Tijekom obilaska otoka Šipana na početku svoga mandata, novi dubrovački gradonačelnik rekao je da će uljaru prodati. Možda netko i bude zainteresiran za to da je kupi.

Lidija Crnčević / EPEHa

Naslovnica Dubrovnik