Dalmacija Dubrovnik

 lučka uprava dubrovnik demantira informaciju da će išta isplatiti splitskoj tvrtki

‘Konstruktoru’ ništa od povrata penala

Unatoč glasinama da je splitska građevinska tvrtka “Konstruktor Inženjering” d.d. poslala zahtjev Lučkoj upravi Dubrovnik, kao investitoru, za isplatu 15 milijuna kuna radova na izgradnji Luke Gruž, istina je potpuno drukčija.

Naime, Lučka uprava još nije dobila nikakav službeni zahtjev za isplatu u javnosti često spominjanog iznosa, a neslužbeno doznajemo da “Konstruktor” zahtjev nije ni najavio, nego o njemu tek “razmišlja i preko medija pušta probne balone”.

− Činjenica je da je na međunarodnom natječaju “Konstruktor”, kao vlasnik najpovoljnije ponude, dobio posao vrijedan 182 milijuna kuna, koje smo kao investitori mi financirali kreditom od 26 milijuna eura. Kredit je odobrila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) te je postavila i stručnjake koji su pazili na svrsishodno trošenje sredstava i poštovanje ugovora potpisanog po međunarodnom FIDIC sustavu.
Točno je da je ponuda Splićana bila za 100 milijuna niža od druge najpovoljnije, ali istina je i to da je “Konstruktor” debelo premašio utvrđeni rok izvedbe, te je platio penale od 10 posto ili 15 milijuna kuna uz PDV − ističe ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković.

Točno je da je na početku radova kilogram betonskog željeza koštao 2,50, a nakon završetka 5 kuna. No, Lučka je uprava na ime razlike “Konstruktoru” već platila 26 milijuna kuna, te neslužbeno podsjećaju na to da su “Konstruktoru” isplatili 20 posto avansa, za što je, da je htio, mogao kupiti i znatnu količinu potrebnog željeza te tako zaraditi.

“Konstruktor” je potpisivanjem ugovora po međunarodnom FIDIC standardu pristao na isplatu pretrpljene štete nastale zbog rasta cijena po formuli tog istog sustava. Činjenica je da je izračun po hrvatskoj formuli građevinarima povoljniji, ali vrlo je mala vjerojatnost da će EBRD ili nadzor međunarodnih stručnjaka pristati na isplatu tražene razlike “Konstruktoru”, koji bi tako dobio povrat penala.

Naime, stručnjaci s kojima smo kontaktirali drže da je za EBRD i Lučku upravu “priča završena” jer bi se Splićani trebali “prilično oznojiti da prikupe svu dokumentaciju i dokažu nužnost nove isplate razlike cijene”. 

EPEHA

Naslovnica Dubrovnik