Dalmacija Dubrovnik

ISUKALI MAČEVE Vodički festival pobunio metkovske žudije

 

Iako se ovogodišnji festival žudija čuvara Kristova groba održava u Metkoviću, na desnoj strani grada u župi svetog Nikole, uz sudjelovanje 26 skupina iz Hrvatske i BiH, na njoj neće sudjelovati žudije metkovske župe svetog Ilije.

Kako doznajemo, čuvari Kristova groba crkve svetog Ilije nisu zadovoljni nazivom manifestacije „X. vodički festival žudija Metković 2010.”, koji u svom naslovu nosi ime Vodica, a nesporazum je nastao i zbog riječi „festival” u službenom nazivu.

- Problem je isključivo u nazivu. Nije to nikakav festival. Zna se što je festival - manifestacija natjecateljskog karaktera.

Ovaj se događaj može zvati jedino „smotra žudija čuvara Kristova groba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, pojasnio je župnik župe svetog Ilije fra Petar Gulić, koji daje punu potporu žudijama svoje župe. Metkovski žudije drže da većina sudionika dijeli njihovo mišljenje.

– Mi smo se prvi pobunili, a ostali šute. Ovaj se problem proteže iz godine u godinu, kažu, naglašavajući da će sa svojim priopćenjem u javnost izaći nakon Uskrsa.
Tako će vodički fotograf Šime Strikoman snimiti još jednu milenijsku fotografiju žudija prvi put bez čuvara Kristova groba crkve svetog Ilije, s kojima je prije deset godina započeo organizaciju ove smotre.

I dok neki Metkovci bezrezervno podržavaju ovakvu odluku, ističući da Vodice ne mogu svojatati tradiciju čuvara Kristova groba, poglavito imajući na umu da je župa svetog Ilije među najstarijima u Dalmaciji započela njegovanje ovih običaja, drugi, pak, drže da bi metkovski žudije ipak trebali sudjelovati.

– Ne znam što bi nekome mogao smetati naziv festivala. To je službeni naziv i nitko se od ostalih žudijskih grupa na to nije žalio - smatra Marko Marušić iz Vida, koji je od samih početaka u organizaciji festivala. S njime se složio i redatelj kompletnog projekta poznati vodički fotograf Šime Strikoman.

On naglašava da se festival zove „vodički” iz jednostavna razloga jer se šest godina održavao u Vodicama.

– Omiški festival se uvijek tako zove, bez obzira u kojemu mjestu klape održavale svoj koncert - kaže Šime Strikoman, pozivajući žudije svetog Ilije da se u interesu spektakla predomisle te da na Uskrsni ponedjeljak sudjeluju na „ X. vodičkom festivalu žudija Metković 2010.“.

Stanislav SOLDO / EPEHA

 

 

Najstariji u Dalmaciji

 

Žudije u metkovskoj župi svetog Ilije osnovani su davne 1857. godine, i to je prema postojećim podacima najstarija žudijska skupina u Dalmaciji. Osnovao ih je Ante Gluščević, koji je iz talijanskog Loretta običaje čuvara Kristova groba donio u Metković, otkuda su se zatim proširili po Neretvi, a najvjerojatnije i Dalmaciji.

 

 

 

Naslovnica Dubrovnik