Dalmacija Dubrovnik

Tvrtka Excelsa nekretnine, u vlasništvu Grupacije Lukšić, sklopila ugovor o zakupu poslovnog prostora s Nauticom d.o.o.

Tvrtki iz Čilipa vidikovac sa žičare

Tvrtka Excelsa nekretnine, u vlasništvu Grupacije Lukšić, sklopila ugovor o zakupu poslovnog prostora s Nauticom d.o.o.

Tvrtka iz Čilipa pobrinut će se za ugostiteljsku ponudu te otvoriti suvenirnicu, a uz te sadržaje posjetitelji, kojih sigurno neće manjkati, moći će uživati i u nezaboravnom pogledu na Dubrovnik s dviju panoramskih taraca

Tvrtka Excelsa nekretnine, u vlasništvu Grupacije Lukšić, ovih je dana s Nauticom d.o.o. iz Čilipa sklopila ugovor o dugogodišnjem zakupu poslovnog prostora na gornjoj postaji žičare na Srđu.

Tvrtka iz Čilipa pobrinut će se za ugostiteljsku ponudu te otvoriti suvenirnicu, a uz te sadržaje, posjetitelji, kojih sigurno neće manjkati, moći će uživati i u nezaboravnom pogledu na Dubrovnik i povijesnu jezgru Grada s nadmorske visine od 405 metara.

Za to će služiti dvije panoramske tarace koje se, kao i amfiteatar za svečana događanja kapaciteta 250 posjetitelja, grade u sklopu postaje na Srđu.

Otvaranje žičare za oko tri mjeseca, točnije 1. srpnja, kako je nedavno najavljeno, bit će prvorazredan događaj za Dubrovnik.

Stara žičara, izgrađena 1969. s dvjema kabinama kapaciteta petnaest putnika, bila je prije Domovinskog rata jedan od prepoznatljivih simbola Grada i godinama su u vožnji “gondolom“ na Srđ podjednako uživali Dubrovčani kao i njihovi brojni gosti. Turistička agencija “Atlas“ bila je vlasnik žičare kojom je tijekom desetljeća uspješnoga rada na Srđ prevezeno na stotine tisuća turista.

U Domovinskom ratu postrojenje je potpuno uništeno, a nakon brojnih inzistiranja gradskih vlasti, a svojedobno i Pave Župan-Rusković s funkcije ministrice turizma, obnova i ponovni početak rada žičare postali su izgledni tek odnedavno.

Ugovor sa švicarskom tvrtkom, koja izrađuje specijalno postrojenje “po mjeri“ za Dubrovnik, potpisan je u ljeto prošle godine. Prema riječima Oscara Hasbuna, direktora Excelsa nekretnina, žičara će zapošljavati petnaestak djelatnika.

Kolika je vrijednost obnove i ponovnog pokretanja rada tog atraktivnog objekta, u Excelsa nekretninama ne iznose, ali kažu da radove financiraju iz kredita te da očekuju profitabilno poslovanje.

Olivija Gustin-Čuljak/Epeha

Narančasta žičara

Između donje postaje žičare na Pločama i gornje na Srđu, brzinom od 6,5 metara u sekundi kretat će se dvije kabine od kojih će svaka moći primiti 30 putnika. Put do Srđa i natrag trajat će oko četiri minute, a prema informacijama iz Excelsa nekretnina, nova žičara bit će − narančasta.

Naslovnica Dubrovnik