Dalmacija Dubrovnik

Otvoren stečaj nad GP Dubrovnik

Trgovački sud u Dubrovniku objavio je odluku suca Srđana Gavranića o otvaranju stečajnog postupka nad GP-om Dubrovnik i imenovanju Dragana Josipa Kneževića stečajnim upraviteljem.

Vjerovnici su pozvani da u roku od 15 dana od objave oglasa u Narodnim novinama prijave svoje tražbine stečajnom upravitelju, a ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja bit će 27. svibnja.

U rješenju Trgovačkog suda navodi se kako GP Dubrovnik svoj glavni račun ima kod OTP banke, koji je u neprekidnoj blokadi od 21. siječnja, te je prije dva dana bio u ukupnoj blokadi za 36.793.248,69 kuna.

Sudsko vještačenje pokazalo je da „dužnik nije prezadužen, ali je nesposoban za plaćanje jer je račun dužnika do 24. ožujka 2010. godine neprekidno blokiran 62 dana“.

Odluka o otvaranju stečaja donesena je nakon jutrošnjeg ročišta na kojem je predstavnik zaposlenika GP-a potvrdio ustrajanje 138 radnika u zahtjevu za pokretanjem stečaja ove građevinske tvrtke.

Predsjednik Uprave GP-a Marinko Benić priznao je postojanje stečajnog razloga, stoga sudcu Srđanu Gavraniću nije preostalo ništa nego da zaključi ročište i donese odluku. Dragan Josip Knežević dosad je obavljao dužnost privremenog stečajnog upravitelja GP-a Dubrovnik.

- Odbor vjerovnika trebao bi se sastati u što kraćem roku, vjerojatno sljedeći tjedan. Očekujemo podršku našeg prijedloga o stečaju s preustrojem GP-a ili davanju u najam ljudi i pogona drugim građevinskim tvrtkama. Prema dosadašnjim razgovorima, oni su voljni pomoći kako bi GP preživio u bilo kakvom obliku, jer se nitko neće naplatiti dovoljno – rekao je sindikalni povjerenik radnika GP-a Dubrovnik Damir Vlahinić još jutros, po završetku ročišta.

 

S. Rudinović / Dubrovački vjesnik
Naslovnica Dubrovnik