Dalmacija Dubrovnik

dubrovačka udruga pita se hoće li stanovnici stare jezgre ostati bez mjesta za vozila

Nazbilj: Čekamo prozirnu garažu - iznad Straduna!

dubrovačka udruga pita se hoće li stanovnici stare jezgre ostati bez mjesta za vozila

‘Nazbilj’ aludira na nedopušteno parkiranje zaposlenika Grada u staroj gradskoj jezgri, a ujedno ponovno potiče stanovnike unutar i oko zidina na razmišljanje hoće li uskoro ostati i bez ono malo parkirnih mjesta oko Grada

Najnoviji “performance” članova Udruge “Nazbilj”, koji su u noći sa srijede na četvrtak u staroj gradskoj jezgri na nekoliko mjesta stavili naljepnice kojima se označava rezervirano parkirno mjesto, izvukao je osmijeh na lica Dubrovčana.

No, iako je ova “akcija” aludirala na nedopušteno parkiranje zaposlenika Grada unutar stare gradske jezgre, ujedno je ponovno potaknula stanovnike unutar i oko zidina na razmišljanje hoće li uskoro ostati i bez ono malo parkirnih mjesta oko Grada.

Naime, broj mogućnosti zakupa mjesta za parkiranje oko Grada nije ograničen, a na njega imaju pravo tvrtke, odnosno pravne osobe, te javne ustanove i institucije.

Stanovnici gradske jezgre nemaju pravo na zakup i rezervaciju parkirnih mjesta, a broj stanovnika koji posjeduju automobile veći je od kapaciteta parkirališta. Na 220 mjesta dolazi oko 300 stanovnika koji redovito kupuju mjesečnu parkirnu kartu.

Sezona ide, turisti dolaze i opet će pojedinci satima čekati da na povratku s posla parkiraju automobil i otiđu doma.

− Možda nam gradska uprava ponudi rješenje u obliku kakve prozračne, odnosno prozirne garaže iznad Straduna − u svojem stilu kaže predsjednik Udruge “Nazbilj” Srđan Kera.

Direktor Sanitata Niko Kapetanić, koji skrbi o parkiralištima, kaže, pak, da broj rezerviranih mjesta za tvrtke i važne institucije zaista nije ograničen, no, veli, sigurno se neće dogoditi da izađe izvan prihvatljivih okvira.

− Trenutno je samo 11 rezerviranih mjesta oko Grada. Županija koristi tri, tri su rezervirana za Konzervatorski odjel, po dva za hotel “Pucić Palace” i Rent-a-car “Mack”, te jedno mjesto za “Mea Culpu”. Tvrtke plaćaju 2000 kuna mjesečno, a institucije od važnosti za Grad i državu 1500 kuna − rekao nam je Kapetanić.

OZNACENI_PARKING2-010410.2

− Sve odluke o tome hoće li netko dobiti rezervirano parkirno mjesto donosi gradska uprava i ne može se dogoditi da neka tvrtka zatraži rezervirano parkirno mjesto i da joj se to automatski odobri. Stoga stanovnici u Gradu ne moraju biti u bojazni da će ostati bez parkirališta, jer vrlo dobro znamo da i ovako imaju velikih problema − kazao je Kapetanić.

Davor MLADOŠIĆ
Admir BULJUBAŠIĆ/CROPIX

Gradski auti imaju gdje

Grad Dubrovnik, osim jednog “nategnutog” mjesta iza Revelina između naplatne kućice i zida, nema rezerviranih parkirnih mjesta jer je za mandata gradonačelnice Dubravke Šuice kupljeno zemljište na domak Grada, koje se koristi kao parkiralište za automobile u gradskom vlasništvu, ali i kao parkiralište zaposlenika, s čim se također mnogi ne slažu.

Naime, nema realnog razloga da bilo tko zaposlen u Gradu bude privilegiran u odnosu na zaposlene u privatnom sektoru. Stoga nije jasno zašto se automobili u vlasništvu Grada nađu parkirani unutar same gradske jezgre, na što su “performanceom” s naljepnicama upozorili i članovi Udruge “Nazbilj”.

 

Naslovnica Dubrovnik