Dalmacija Šibenik

Buši se Promina radi navodnjavanja

U namjeri da poveća proizvodnju grožđa i drugih poljoprivrednih kultura u podnožju Promine, na području Vedra polja između Razvođa i Oklaja, Šibensko–kninska županija odlučila je napraviti najmanje tri bušotine kako bi osigurala dovoljno vode za navodnjavanje. U prvoj fazi Županija je osigurala 250 tisuća kuna za izradu posebne studije navodnjavanja najmanje sto hektara u Vedru polju.

Riječ je o polju čija je najniža kota 250 metara iznad mora ispod kojeg se, kako se pretpostavlja, nalaze velika podzemna jezera slatke vode dovoljna da se u konačnici osigura pet do deset litara vode u sekundi.

Poslije temeljitih istražnih radova geologa i hidrologa na spomenutom području napravit će se tri bušotine duboke do 200 metara i promjera do 131 milimetra.
U Šibensko–kninskoj županiji kažu da je to tek dio vrlo temeljitog projekta navodnjavanja više od 13 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u Županiji. Tako, usporedno s istraživanjima i bušenjem podnožja Promine, Županija je osigurala i 150 tisuća kuna za vodoistražne radove o mogućnosti zahvaćanja podzemnih voda za navodnjavanje područja Gaj kod Unešića.

Radi se o desetak hektara zemljišta u blizini zaseoka Bilići u Gornjim Planjanima, gdje poduzetnik Ivan Baković iz Susedgrada namjerava zasaditi voćnjak.

                                                                                                Marijan DŽAMBO/EPEHA
Naslovnica Šibenik