Dalmacija Šibenik

Šibenik: predstavljen program Orguljaške ljetne škole

Petnaesta Orguljaška ljetna škola i ove će se godine održati u dva dijela, rekao je danas na konferenciji za novinare Božidar Grga, predsjednik Organološkog društva "Organum", organizatora te priredbe.

Prvi dio Orguljaške ljetne škole trajat će od 14. do 26. srpnja, a drugi od 28. srpnja do 9. kolovoza. U radu će sudjelovati 30-ak polaznika i desetak predavača, a bit će održano devet seminara i podseminara. Seminar o renesansnoj i baroknoj glazbi vodit će Mario Penzar i Pavao Mašić, a o novootkrivenim rukopisima iz hrvatskih glazbenih arhiva Emin Armano.

Improvizaciju na orguljama i pjevački zbor u liturgiji podučavat će Anđelko Igrec, a Jasna Šumak-Picek i Sanja Spahija za početnike i napredne polaznike vodit će seminar pod nazivom "Orgulje u liturgiji".

Voditelj seminara o gregorijanskom pjevanju je Blaženko Juračić, a Emin Armano i Božidar Grga izlagat o osnovama organologije i tipovima orgulja od antike do danas.

Školu će popratiti i arhivistička radionica u kojoj će polaznici pod vodstvom Snježane Miklaušić-Ćeran istraživati i sređivati arhiv samostana sv. Lovre. Seminar o orguljaškoj glazbi od 19. do 21. stoljeća, koji će se održati u drugom dijelu, vodit će Natalija Imbrišak.

U Šibeniku i okolici nalazi se 11 povijesnih i suvremenih orgulja, a prijašnjih godina na Orguljaškoj ljetnoj školi restaurirane su i najstarije orgulje u Hrvatskoj iz 1640. koje se pripisuju graditelju Nikoli Lupiniju. Obnovljene su i druge šibenske orgulje, za što je do sada utrošeno četiri milijuna kuna.

U sklopu škole bit će održano devet koncerata. Za njezino održavanje Šibensko-kninska županija i grad Šibenik izdvojili su 120.000 kuna.

                                                                                                                                            (h)

Naslovnica Šibenik