Dalmacija Šibenik

Šibenik dobiva prometne redare

Od svih gradova u Hrvatskoj, Šibenik je najdalje odmaknuo u projektu osnivanja službe prometnih redara, svojevrsne gradske policije.

– To je i naša obveza, budući da prema novom Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa velik dio ovlasti s policije prelazi na lokalnu vlast. Stoga smo, prema sistematizaciji radnih mjesta, otvorili natječaj za dva prometna komunalna redara. Oni trebaju proći tečaj za taj posao, a očekujemo da bi na šibenskim ulicama mogli početi raditi u jesen, kazao nam je Joško Jurić, pročelnik Gradskog odjela za komunalnu djelatnost.

Najveći dio posla buduće šibenske gradske policije odnosit će se na premještanje, ali i kažnjavanje nepropisno parkiranih automobila. Drugim riječima, oni će ubuduće umjesto prometnih policajaca regulirati rad pauka. Također, moći će na licu mjesta naplaćivati kazne vozačima koji su parkirali svoje automobile na nedopušten način, a čak će i upravljati prometom na raskrižjima.

 - Osnivanjem službe prometnih komunalnih redara želimo, prije svega, uvesti više reda u užem centru grada. Naime, svjedoci smo toga da se neodgovorni vozači parkiraju po nogostupima, zelenim površinama i parkovima. Jednostavno, to želimo svesti na najmanju moguću mjeru, jasan je Jurić. Šibenski prometni redari imat će i svoje odore, najvjerojatnije košulje s istaknutim oznakama te značke za identifikaciju. 

                                                                                                                   K. GULIN/EPEHA

Naslovnica Šibenik