Dalmacija Šibenik

Unešić: pola milijuna kuna za istraživanje podzemnih voda za navodnavanje

Obimni vodoistražni radovi vrijedni oko pola milijuna kuna provode se na području općina Unešić i Promina počinju ciljem da se utvrdi postoje li u pozemlju dovoljne zalihe vode koja bi se mogla crpiti i koristiti za navodnjavanje pojoprivrednih površina.

Radove finacira Šibensko - kninska županija u sklopu svojih projekata unapređenja i razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane, a ulaganja se temelje na razvojnim planovima jedinica lokalne samouprave.

Općina Unešić želi vodom iz podzemlja navodnjavati kraško polje Gaj gdje organizirana obiteljska gospodarstva podižu 10 hektara višegodišnjih nasada voća, a općina Promina 100 hektara novih nasada vinograda. Postojanje podzemnih vodenih tokova na području općine Promine koja se nalazi uz rijeku Krku nije upitno, ali se ne zna koliko su izdašni.

S druge strane istraživanje podzemnih voda u općini Unešić zanimljiva su i intrigantna. Naime potvrdni rezultati istraživanja dovest će u pitanje vjerodostojnost istraživanja podzemlja provedenog u sklopu projekta gradnje odlagališta otpada u Lećevici koje je smješteno u neposrednoj blizini budućeg unešićkog crpilišta vode.

                                                                                                       Stanko Ferić/ EPEHA

Naslovnica Šibenik