Dalmacija Šibenik

Nasipavanje: ‘Srima će se spojiti s otokom Prvićem’

Dogovorili smo s vlasti da se gradi cesta uz more i proširi plaža. Ali, oni cestu šire za 2,5 metra, a uz nju rade biciklističku stazu, parking, šetnicu i tek onda plažu. Opet će se nasipati more. Dokle?

Dogovorili smo s vlasti da se gradi cesta uz more i proširi plaža. Ali, oni cestu šire za 2,5 metra, a uz nju rade biciklističku stazu, parking, šetnicu i tek onda plažu. Opet će se nasipati more. Dokle?

                                                                           Arhiva / CROPIX
Mještani Srime osnivaju Udrugu za zaštitu obalnog pojasa od devastacije i nasipanja mora, koje se sustavno na ovom području provodi više od 20 godina.

 - Ako se samovolja ne zaustavi, Srima će uskoro biti kopnom spojena s otokom Prvićem, ironiziraju stanje aktivisti Udruge, koja i prije formalne registracije već okuplja 50-ak članova.

 - Imali smo u selu “događanje naroda” prije godinu i pol dana, kad smo doznali da Grad Vodice izrađuje projekt uređenja obale. Naravno da treba sanirati devastirano pomorsko dobro, zatrpano šutom i drugim otpadom, zbog čega smo više puta zvali policiju, Lučku kapetaniju i Građevinsku inspekciju, ali nitko nije reagirao. Na naš užas, ovim se projektom želi uništiti i preostali mikrosvijet preživio u zagađenom mulju koji seže 50 metara od obale, ogorčeno govori dr. Damir Milaković, jedan od dugogodišnjih stanovnika Srime. U Udruzi drže neprihvatljivim da se cesta, duga samo 700 metara, dokle seže građevinsko područje, širi na sedam metara, kao da se radi o magistrali.

 - Dogovorili smo s Gradom da se gradi jednosmjerna cesta uz more, a proširi plažni prostor. Ali, oni mimo dogovora cestu šire za 2,5 metara, a uz nju se planira biciklistička staza, parkirališni prostor, šetnica i tek onda plaža. A da bi se kakva takva plaža osigurala, opet će se nasipati more. Dokle?, pita se Milaković. Sve je to zbog privatnih interesa pojedinaca i vlasnika stotinjak apartmana, koji su izgrađeni bez odgovarajuće komunalne infrastrukture, uvjereni su u Udruzi.

 - Nekad smo preko gromača i mora išli do kuća, i zato smo 1988. - 1989., u dogovoru s Mjesnim odborom, sufinancirali probijanje puta i nasipanje mora – kaže Uroš Dobrota, jedan od najaktivnijih u Udruzi. Tvrdi da su najodgovorniji za devastaciju obale Katastar i Ured za graditeljstvo, koji pogoduju lokalnim moćnicima na štetu pomorskog dobra. Prema zakonu, 70 metara od mora nije dopuštena gradnja, pa se nasipanjem mora granica građevinske zone stalno pomiče da bi pojedinci mogli graditi.

 - Ispod ceste, do mora, veli Dobrota, ima pet privatnih parcela, a samo je jedna u ratu izgrađena s uvjetnom dozvolom. Ali u Katastru netko falsificira stanje na terenu i prikazuje tri izgrađene parcele kako bi pojedincima osigurao gradnju.

 

Uređenje obale neetično

S Arhitektonskog instituta u Splitu doznajem da je projekt uređenja obale Vodice - Srima odbačen zbog neetičnog zadiranja u pomorsko dobro. Žalili smo se Ministarstvu graditeljstva i zaštite okoliša te Lučkoj kapetaniji, kao i gradonačelnici Branki Juričev-Martinčev, koju smo upozorili da nećemo prihvatiti takav bizaran projekt. ”Onda Grad više neće ništa investirati na Srimi!” odgovorila je. ”Hoćete”, rekao sam, “ali u dogovoru s nama!”

 

Juričev : Ništa bez plana uređenja

Srima je podijeljena. Oni koji imaju kuće do mora, žele da tako ostane. Ali, Srima se toliko izgradila da treba i plažu i parkirališni prostor. Radili smo samo na popunjavanju gornjeg sloja plaže oblucima, a nigdje nismo nasipali, kaže gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev. - Bez detaljnog plana uređenja nema nikakvih radikalnih zahvata.

 

Naslovnica Šibenik