Dalmacija Šibenik

Drniš: nakon neuspjele deložacije, Lapići idu u podstanare

No najveći problem ostaje i dalje - u Drnišu ne postoji lista prioriteta po kojoj bi se rješavali slučajevi poput Lapićevih

No najveći problem ostaje i dalje - u Drnišu ne postoji lista prioriteta po kojoj bi se rješavali slučajevi poput Lapićevih

Mladi bračni par Dario Lapić i Ljerka Karadža -Lapić
Nikša Stipaničev / CROPIX
Nova deložacija obitelji Lapić u Drnišu zakazana je za 27. lipnja, no Lapići, čini se, deložaciju neće dočekati kao bespravni stanari u državnom stanu od 140 metara četvornih.

 - Intenzivno tražimo stan i idemo u podstanare. Cilj je bio alarmirati javnost, upozoriti na nebrigu gradske vlasti o problemu stambenog zbrinjavanja i bezizlaznoj situaciji u kojoj se nalaze mladi. Mi smo svoj cilj postigli, sada ćemo vidjeti hoće li gradonačelnik Dželalija održati svoju riječ, kazala nam je dr. Ljerka Karadža-Lapić.

Kraj je to slučaja obitelji Lapić, koji je izazvao nezapamćenu buru optužbi između vlasti i oporbe, te otkrio mnoge malverzacije u trgovini stanovima u Drnišu. Podsjetimo, prof. Dario Lapić i dr. Ljerka Karadža-Lapić bespravni su stanari od lipnja 2006. godine. U državni stan provalili su nakon što su šest godina bezuspješno pokušali riješiti svoje stambeno pitanje. Za 3. lipnja nije uspjela njihova deložacija, koju je naredio Općinski sud u Drnišu te je nova deložacija zakazana za kraj lipnja. No najveći problem ostaje i dalje - u Drnišu ne postoji lista prioriteta po kojoj bi se rješavali slučajevi poput Lapića.

Nije poznato tko i po kojem kriteriju ima prednost u stambenom zbrinjavanju, jesu li to socijalni slučajevi, visokoobrazovani bračni parovi, deficitarni kadrovi ili netko četvrti. U situaciji kada je u gradu prava lutrija uopće iznajmiti stan ili kupiti građevinsku parcelu, postoje stanovi koji zjape prazni, a mladi se snalaze kako znaju i umiju. Gradonačelnik Dželalija, pak, obećava bolje dane.

 - Trinaest građevinskih parcela preko puta Dalmostroja dobilo je lokacijske dozvole i uskoro će biti ponuđeni za prodaju mladim obiteljima preko javnog natječaja, u izradi je parcelacijski elaborat za još 50 građevinskih čestica na Kalunu, radit će se i izmjene Prostornog plana kako bi se osigurale dodatne parcele. Pokušavamo riješiti i problem što su se Hrvatske šume uknjižile na većinu zemljišta u vlasništvu grada i države zbog čega nemamo terena koji bismo mogli ponuditi za prodaju, kaže Dželalija.

Više od stotinu obitelji već je podnijelo zahtjev za spomenute parcele, potražnja za tim oblikom stambenog zbrinjavanja je veća od ponude, a tko će uspjeti dobiti teren i po kojem ključu, glavno je pitanje po drniškim kuloarima. Kao i ono tko je u Drnišu zaslužio sporni stan od 140 metara četvornih čija je vrijednost na drniškom tržištu veća od milijun kuna.

Naslovnica Šibenik