Dalmacija Šibenik

Rogoznički fenomen Zmajevo oko: alge, masnoća i smrad za dobrodošlicu!

Društvo Zmajevih gusara sprema se za veliku akciju čišćenja rogozničkog slanog jezera Zmajevo oko. Prošle godine iz jezera su izvađeni kamioni otpada, a poseban problem, kaže "zmajeva družina", zadavale su im čudne alge koje su se razmnožile na površini jezera.

- Skidajući alge s površine jezera za kožu nam se uhvatila masnoća i smrad koji danima nismo mogli isprati. Izgleda da alge upijaju otpadna ulja, naftu i druge nečistoće - kažu Ivica Perić i Zoli Beszedes.

Rogoznički hodrogeomorfološki fenomen nikada nije izgledao gore. Gotovo povica jezera prekrivena je algama zbog kojih je jezero izgubilo karakterističnu plavozelenu boju, a sve se doima sivim i prljavim. Što se točno događa nitko ne zna i očito nikgoga, izuzev zmajeve družine, nije ni briga.

Da cinizam bude potpun na internetskim stranicama promidžba Zmajevog oka nikada nije bila veća. Svi rogoznički apartmani i marina Frapa o jezercu i njegovim bajkovitim legendama pjevaju hvalospjeve pozivajući turisti da ga posjete i okupaju se u njemu!

Na ovom jedinstvemom fenomenu istočne obale Jadrana pala je svjest o zaštiti prirodne baštine. Jezero  i generacije koje dolaze platile su preveliku cijenu benevolentnosti institucija i samovolji vlastodržaca koji su se isključivo za pogodovali kapitalu nanoseći trajnu štetu prirodnoj baštimi.

Struka i znanost još od početla devedetih prošlog stoljeća tražili institucionalnu zaštitu jezera i određivanje njegove pomorske granice jer je u to doba u blizini Zmajevog oka započela gradnja mega marine. Nije im udovoljeno, a sada je, kažu upučeni, već kasno!

U odluci o izradi Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica stoji kako bi jezero trebalo zaštititi planskom dokumentacijom koja je u izradi, međutim i stara planska dokumentacija zabranjivala je gradnju uz sedamdesetak metara od ruba jezera. To  nije omelo mjerodavne u Županijskoj državnoj upravi da na planski zaštićenom prostoru dozvole gradnju pet mamutica.

Zmaj se, upozorava njegova družina, počeo buditi, pa bi prema crnim prognozama uskoro mogao počti «rigati» sumporovodik koji se nalazi u anoksičnom dijelu jezera. Nesnosni smrad prpširio tada čitavom Rogoznicom!

Vedrana STOČIĆ / EPEHA

O Zmajevom oku

Jezero Zmajevo oko nalazi se na poluotoku Gradina. Nepravilnog je ovalnog oblika, veličine je 150x70 metara, površina mu iznosi 5300 metara četvornih, a dubina 15 metara, a pukotinama u stijenama povezan je s okolnim morem. Dok je na površini svojedobno bujao život na dubini većoj od devet metara je trajno anoksični sloj sa sumporovodika bez ikakvih tragova života. U rujnu 1997. godine iz još nepoznatih razloga došlo je do prevrtanja vodenog stupca i pomora svih živih orhganizama. Jezero se nakon te ekološke kataklizme nikada nije vratilo u svoju ekološku ravnotežu, a sada ga je zadesila i nova nevolja: čudne alge koje polako, ali sigurno, zauzimaju njegovu površinu.

Naslovnica Šibenik