Dalmacija Šibenik

Čopor vukova zaklao 39 i naklao 18 ovaca i 35 janjaca

Mladen Grcić, 50-godišnji stočar, ujedno i vlasnik mesarskog obrta u Drnišu, u petak je u 8 sati ujutro, čuvajući matično stado od 700 ovaca u mjestu Čenići na pašnjacima obronaka planine Promine, doživio iznenadni napad čopora krvoločnih vukova koji su mu rastjerali stado i potom poklali 39 ovaca, dok su naklali još 18 ovaca i 35 janjaca.

Neposredno pred napad, Mladen je čuvao stado zajedno sa suprugom Vesnom i sinom Rokom, te je u jednom trenutku primijetio čudno ponašanje svojih pasa ovčara koji su se strahovito uznemirili.

- Ugledali smo čopor od 7-8 vukova koji se na udaljenosti od 50 metara bočno kretao prema stadu i nakon toga izdvajanje tri stara vuka koji su krenuli trkom i počeli klanje, prepričao nam je Mladen Grcić, te nastavio:
 
 - Krenuli su zatim i ostali iz čopora i nastao je opći užas. Supruga i sin su vrištali. Psi su se izmiješali zajedno sa ovcama i vukovima i skoro pola sata sam bespomoćno promatrao pokolj, opisao nam je događaj Grcić koji je poslije odmah obavijestio veterinarsku inspekciju. 

                                                                                                    Željko Huljev /EPEHA


Vukovi i zimi napali

U razgovoru koji smo vodili s Grcićem na mjestu događaja, vlasnik nam je među ostalim istaknuo da je sličan napad vukova doživio ovu zimu, ali se tada divljim zvijerima suprostavio njegov petogodišnji pas ovčar Tronto iz pasmine tornjaka.

- Tada su bila samo dva vuka i on im se opirao do zadnjeg atoma snage. Naganjali su se pašnjakom i na moju žalost u nepravnopravnoj borbi, oni su ga preklali i doslovno pojeli, ostavivši mu samo glavu. Zakopao sam njegove ostatke, ali ih psi lutalice u potrazi za hranom stalno noću otkopavaju.

Naslovnica Šibenik