Dalmacija Šibenik

Svečani mimohod junaka Domovinskog rata uvrstiti u službeni protokol Dana pobjede

Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Knina poslala je pismo hrvatskim državnim institucijama koje organiziraju protokol za ovogodišnju proslavu 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, da u službeni državni protokol uvrste "veličanstveni i svečani mimohod junaka Domovinskog rata ulicama grada Knina", priopćeno je u petak iz Koordinacije.

U pismu najvišim državnim institucijama, od Ureda predsjednika Republike do ureda predsjednika hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, Koordinacija, uz ostalo, navodi kako je 5. kolovoza 1995. "u veličanstvenoj oslobodilačkoj vojnoj akciji 'Oluja', nakon višestoljetnog sna, Hrvatska postala samostalna i neovisna država, upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima", koji su "vojnički pobijedili srbočetničku armadu i njene istomišljenike".

U pismu se podsjeća kako je Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Knina prošle godine organizirala "veliki dostojanstveni mimohod hrvatskih branitelja ulicama Hrvatskog kraljevskog grada Knina", te da su u mimohodu bili "junaci Domovinskog rata".

Uz poziv nadležnim državnim institucijama da u ovogodišnji službeni protokol proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti uvrste mimohod hrvatskih branitelja ulicama "hrvatskog kraljevskog grada Knina", Koordinacija predlaže da "hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi od ove godine ne podiže nitko osim junaka Domovinskog rata, čiji se dan, 5. kolovoza i slavi".

Također se ističe kako su "junaci Domovinskog rata među nama".

"Zahvaljujući upravo junacima Domovinskog rata hrvatska je neovisna i samostalna, stoga od ove godine ustrajavamo na tom da država mora u svoj protokol uvrstiti ono što hrvatski branitelji zaslužuju, i na takav način odati priznanje onima koji su najzaslužniji za hrvatski višestoljetni san, jer čemu svi pusti protokoli ako se zaobilaze upravo oni koje se taj dan slavi", navodi se u priopćenju.

(h)

Naslovnica Šibenik