Dalmacija Šibenik

Pred sezonu požara na Kornatu oči širom otvorene

Dvanaest je djelatnika prošlo obuku koju je samo za njih organizirala Vatrogasna zajednica, a oprema je raspoređena na četiri mjesta

Dvanaest je djelatnika prošlo obuku koju je samo za njih organizirala Vatrogasna zajednica, a oprema je raspoređena na četiri mjesta

Tisnjanski vatrogasci s kruskom na Kornatima
Foto: Branko Pavlov
Javna ustanova NP Kornati još je u travnju raspisala natječaj za prijam u radni odnos jednog vatrogasca treće vrste, no nitko se nije javio. Stoga smo jednog djelatnika s položenim stručnim ispitom rasporedili za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara – kazao je ravnatelj NP-a Kornati Neven Baus, osjetivši se prozvanim napisima u medijima zbog “neprovođenja mjera zaštite od požara”, iako u vrijeme izbijanja požara s katastrofalnim posljedicama prošle godine na Kornatu nije bio ravnatelj tog parka.

 - Naših je 12 djelatnika, koji većinu radnog vremena provode na području Parka, prošlo obuku koju je samo za njih organizirala Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije, a nabavili smo i novu vatrogasnu opremu – nabraja ravnatelj poduzete korake u zaštiti od požara. Nova je vatrogasna oprema smještena u spremištima u uvali Vrulje i na Ravnom Žaknu, a dio opreme bit će stalni inventar i na dvama brodovima koji provode nadzor.

Četverodnevnu službu, koliko iznosi jedna smjena u ljetnoj sezoni, na području Parka istodobno obavlja 12 do 13 djelatnika, od kojih je većina osposobljena za sezonske vatrogasce, a svi će oni, uvjerava Baus, uz svoje redovite dužnosti obavljati i poslove obilaska, motrenja i obavješćivanja. Moglo bi se reći da je Javna ustanova poduzela sve za protupožarnu zaštitu u portima i u priobalnim dijelovima Nacionalnog parka. No, ako već Prostornim planom NP-a nije predviđena izgradnja helidroma, zašto nisu instalirani spremnici za vodu na pet predviđenih lokacija?

Bez vodospremnika

 - To zahtijeva dobivanje suglasnosti vlasnika posjeda, dobivanje potrebnih dozvola, a i znatna financijska sredstva te angažiranje helikoptera koji bi ih punili vodom. No, sve i da NP postavi vodospremnike na predviđene lokacije, hoće li profesionalni vatrogasci ponovno ići gasiti eventualni požar u kršu, i to na nepristupačnim mjestima teškim za kretanje, jer upravo su na takvim mjestima predviđeni vodospremnici, retorički je odgovorio Baus.

 

Tko je kriv za gluhe telefone?

Javnu se ustanovu proziva i za slabu pokrivenost područja telefonskim signalima, no ravnatelj Baus kategorički tvrdi da u postupku postavljanja repetitora Javna ustanova ne sudjeluje. Telekomunikacijske su tvrtke u postupku ishođenja dozvola za postavljanje repetitora, odnosno baznih stanica, kazao je.

 

Na Kornatu se krš ne gasi

Da vodospremnici ne bi spasili Kornat od požara, mišljenja je i predsjednik MO Kornati Drago Skračić. Dapače, tvrdi on, iskustvo govori da se požar na otoku ne gasi na kršu jer se tamo nema što gasiti. U slučaju požara brane se porti i kuće, a ostalo, ako mora, nek’ izgori.

 

Naslovnica Šibenik