Dalmacija Šibenik

Vodice: izgubili zemlju jer nisu sjekli šumu

Grad Vodice tužit će Hrvatske šume zbog uknjižbe na atraktivno zemljište vrijedno dva milijuna eura. Naime, na Bambulovac, teren veličine šest tisuća četvornih metara s borovom šumom koji se nalazi tik uz more, između hotela Olympia i Imperial, prije mjesec dana vlasnički su se uknjižile Hrvatske šume na temelju Zakona o šumskom gospodarstvu iz 1993. g., prema kojemu sva zemljišta veća od tisuću kvadrata zasađena šumom prelaze u vlasništvo državne tvrtke.

 - Ako je taj zakon na snazi 15 godina, zašto su baš sada Hrvatske šume odlučile preuzeti vlasništvo nad Bambulovcem? – pita se Stipe Janjac, član Gradskog vijeća Vodica. Očito postoji namjera ove državne tvrtke, dodao je Janjac, o davanju dugogodišnje koncesije nad ovim vrijednim zemljištem nekoj pravnoj ili fizičkoj osobi u komercijalnu svrhu. Zanimljivo je da u slučaju da se gradska vlast do sada odlučila na sječu borove šume na Bambulovcu, onda Hrvatske šume ne bi mogle postati vlasnikom tog zemljišta.

Indikativno je da postoje još brojna šumska zemljišta u vodičkom zaleđu na koja je vlasnički uknjižen Grad. No, kako je riječ o neatraktivnim parcelama, tvrtki Hrvatske šume očito nisu bile zanimljive, pa na njih nisu ni pokušale primjenjivati zakon.Objašnjenje uknjižbe vlasništva nismo mogli dobiti od mjerodavnih osoba iz Hrvatskih šuma. Upućeni smo na glasnogovornicu Ivanu Milić, koja je do ponedjeljka na godišnjem odmoru.

Ante TALIJAŠ/EPEHA

Naslovnica Šibenik