Dalmacija Šibenik

‘Miljevačka oluja’, 16. obljetnica oslobođenja Miljevaca

Miljevčani ni ove godine nisu zaboravili zahvaliti se hrvatskim junacima koji su im donijeli slobodu. Njima u čast svečano su obilježili 21. lipnja, prisjećajući se na 1992. godinu kad je izvojevano oslobođenje Miljevačkog platoa.

Prije 16 godina postrojbe 142. drniške i 113. šibenske brigade oslobodile su svih sedam miljevačkih sela. Bila je to prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

U “miljevačkoj oluji” poginulo je sedam branitelja, a njih još devet poginulo je u borbama od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila, za te zločine još nitko nije odgovarao.

Njima u spomen brojna su izaslanstva zapalila svijeće i položila vijence kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Drinovcima, a potom je služena i sv. misa zadušnica u crkvi Imena Isusova. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je generalni definitor na službi u Rimu i član Uprave franjevačkog reda fra Šime Samac.

Prigodno je otkriveno i poprsje dr. Franje Tuđmana, rad kipara Kažimira Hraste, koje je otkrio posljednji zapovjednik drniške 142. brigade pukovnik Željko Nakić.

M. Jelčić/EPEHA

Naslovnica Šibenik