Dalmacija Šibenik

Šibensko-kninski UZGAJIVAČI na smotri u Kričkama

Lijepoj Breni brončana medalja

Šibensko-kninski UZGAJIVAČI na smotri u Kričkama

Krava Smeđa  Filipa Kneževića iz Drniša šampionka je Šeste županijske izložbe šibensko–kninskih stočara

 

Krava Smeđa  Filipa Kneževića iz Drniša šampionka je Šeste županijske izložbe šibensko–kninskih stočara

Troipolgodišnja krava Smeđa, vlasnika Filipa Kneževića iz Drniša, šampionka je Šeste županijske izložbe šibensko–kninskih stočara, održane u Kričkama u Petrovu polju pokraj Drniša. Krava šampionka, čija je maksimalna mliječnost 6986 litara, okitila se šampionskim zvonom čija se jačina i zvon može mjeriti s manjim crkvenim zvonom. Svojem vlasniku Filipu donijela je 1500 kuna.

Kneževiću je još jedna njegova krava – Sonja - donijela prvu nagradu u kategoriji mladih krava. Inače, najnagrađivaniji stočar je Dinko Milaković iz Donjeg Moseća, čije su tri bezimene krave pokupile tri prve nagrade.

Junica Ruža Josipa Vidovića iz Gradca pokraj Drniša stala je na postolje kao najbolja steona junica. Još njegova tri grla: Rita, Goga i Brena okitile su se drugim, odnosno trećim nagradama.

Inače, prava zvijezda izložbe bilo je 20-dnevno pule koje je u Kričke došlo u društvu magarice majke Brene i oca Sokola, vlasnika čuvenog Paška Perića iz Oklaja.

Na izložbi su veterinari s osobitim zadovoljstvom predstavili autohtonu hrvatsku kravu Bušu s teletom, vrstu koja je zbog izumiranja pod posebnom zaštitom.

Prve nagrade u uzgoju ovaca odnijeli su Joso Kedžo iz Ostrogašice kod Unešića te Zoran Džaja iz Podumaka kod Unešića, a nagrađen je i kozar Mile Vujević iz Štikova kod Drniša, koji se pojavio s jarcem autohtone hrvatske šarene koze.

Slavko Petrović najbolji sirar

Slavko Petrović iz Pakova Sela, predsjednik Udruge sirara Mišinac, okitio se dvjema nagradama: zlatom za ovčji sir iz mišine te srebrom za kozji polutvrdi sir. Zlatom se, također, okitio i Ante Belak iz Nevesta s polutvrdim ovčjim sirom.
Za ovčji sir iz mišine Jovanka Milić iz Biskupije dobila je srebro. Broncom su nagrađeni sirari Dane Burić iz Mirlović Zagore, Stevan Maksimović iz Biskupije, Jasna Marić iz Vrpolja kod Knina te Josip Budiša iz Nevesta.

Naslovnica Šibenik