Dalmacija Šibenik

na pomolu rješenje u blizini šibenika?

Župan Pauk: Razmatramo mogućnost odlagalašta na Bikarcu

na pomolu rješenje u blizini šibenika?


Šibensko-kninski župan Goran Pauk potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da se razmatra mogućnost dovoženja i zbrinjavanja otpada iz Splitsko-dalmatinske županije na šibenski Bikarac.

"Želim naglasiti, ako se ostvari ideja o zajedničkom odlagalištu na Bikarcu, da je riječ o zbrinjavanju i gospodarenju otpadom te obradbi mehaničko-biološkom metodom, a ne samo o dovoženju i odlaganju splitskog smeća u Šibenik, kako su o tomu pisali neki mediji. To je u javnosti izazvalo zabrinutost što je i razumljivo jer nitko ne želi tuđe smeće", poručio je Pauk.

Pauk je izjavio kako će uskoro biti imenovano stručno povjerenstvo koje će u roku od mjesec dana ispitati takvu mogućnost, a uz predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva članovi povjerenstva bit će predstavnici Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

To bi stručno povjerenstvo trebalo utvrditi može li odlagalište na Bikarcu u Šibeniku prihvatiti splitski komunalni otpad, o kojoj je količini riječ, na koji bi se način odlagao te hoće li biti potrebno proširiti sadašnji projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom koji sufinancira Europska unija i za koji je pripremljena sva potrebna dokumentacija, naglasio je Pauk.

Potvrdio je također da je o zajedničkom odlaganju splitskog i šibenskog otpada na Bikarcu razgovarao na sastanku s ministricom Marinom Matulović-Dropulić i splitsko-dalmatinskim županom. Podsjetio je kako Nacionalna strategija gospodarenja otpadom predviđa mogućnost izgradnje jednog centra za više županija što je racionalnije rješenje, umjesto da to svaka županija radi samo za svoje područje.

Ako stručno povjerenstvo utvrdi da se na Bikaracu može zbrinjavati i otpad iz Splitsko-dalmatinske županije, konačnu odluku o tome donijet će županijske skupštine Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, zaključio je Pauk.

(H)

Naslovnica Šibenik