Dalmacija Šibenik

Čak 36 otočana je uhvaćeno u kršenju 54 prekršaja iz dvaju zakona

Plavci od bodula uzeli 150.000 kuna

Čak 36 otočana je uhvaćeno u kršenju 54 prekršaja iz dvaju zakona

Radovan Goger / CROPIX
Čini se da je prošlo vrijeme kada su otočani, neopterećeni bilo kakvim pravilima i propisima, mogli po uskim ulicama, putevima i stazama vozati razna prometala kojima su zadnje registracijske pločice istekle prije cijelog desetljeća i više. Da ne spominjemo njihovo osiguranje i tehničku ispravnost.

U svega dva i pol mjeseca ove godine djelatnici Policijske uprave Šibensko-kninske, naime, državnom su proračunu osigurali čak 150 tisuća i stotinu kuna na temelju kazni za prometne prekršaje koje su ispisali vozačima sa Žirja, Kaprija, Prvića, Zlarina i Krapnja.

U više akcija koje su proveli od početka ove godine,“plavci” su prekontrolirali 36 vozila i vozača te sankcionirali 26 prekršitelja. Zanimljivo je da su otočani uhvaćeni u kršenju,ni manje-ni više do 54 prekršaja iz dvaju zakona, onoga o sigurnosti prometa te obveznog osiguranja.

Vozači “egzotičnih” vozila kojima se, u pravilu, više ne razaznaje ni marka, listom su kažnjeni zbog nepoštovanja Zakona o obveznom osiguranju koji propisuje i najviše kazne. Kako vozila kojima su upravljali nisu bila osigurana, njih 22 trebat će samo iz te osnove platiti kaznu od najmanje pet tisuća kuna. Petorica koja su se otokom vozila bez vozačke dozvole i položenog vozačkog ispita “iskeširat” će najmanje po dvije tisuće kuna.

Za neregistrirano vozilo  kojemu je istekao tehnički pregled 22 će “drivera” dobiti uplatnicu za uplatu najmanje 1000 kuna, a dvojica će “isprsiti” po tri tisuće kuna jer im je prethodno izdana zabrana upravljanja. Još su najbezbolnije prošla trojica motociklista koji su kod kuće “zaboravili” zaštitne kacige. Njih trojica platit će “samo” po 700 kuna.

Zanimljivo je pripomenuti kako većina prekršitelja nije kažnjena za samo jedan prekršaj. Zato se valja poigrati “cjenikom kazni”. Uzmimo za primjer vozača kojega su policajci zaustavili u neregistriranom i tehnički neispravnom te, dakako, neosiguranom vozilu. Startna kazna je od šest tisuća kuna naviše. Nedajbože da još nema vozačke dozvole jer bi to značilo još dvije tisuće kuna na općoj uplatnici.

Marina JURKOVIĆ/Epeha

Nema izlika za vožnju 'karubina’

Na sva vozila koja sudjeluju u prometu odnose se ista pravila i primjenjuju isti zakoni, neovisno o tomu po kojim se prometnicama kreću. Otočani, zato, moraju zaboraviti stare navike i ne sjedati za upravljač vozila ako ono nije ispravno, registrirano i osigurano. Izlike o nemogućnosti održavanja vozila, registracije i slično više nisu osnovane jer se, nakon uvođenja trajektnih linija, svakome otvara mogućnost dopreme vozila do servisnih centara, radionica i  slično - kaže Branko Peran, načelnik PU šibensko-kninske. 

Naslovnica Šibenik