Dalmacija Šibenik

Biciklisti sve snažniji adut šibenskog turizma

Biciklisti postaju sve snažniji adut šibenskog turizma. Zahvaljujući njima hotelijeri sve ranije otvaraju svoja vrata s dobrim izgledima da skoro spoje posezonu i predsezonu i započnu cjelogodišnji rad, što je do jučer za mnoge bilo nezamislivo.

- Iz godine u godinu, zahvaljujući biciklistima, a potom i veslačima, sve ranije otvaram vrata svojega hotela. Ove godine 28. veljače predsezonu su nam  otvorili Poljaci.  Međutim, pravi jack pot u Borovnik početkom ožujka došao je iz Njemačke. Stigla nam je grupa od 40-tak profesionalnih biciklista  iz Cottbusa koji su ostali čak 18 dana. Više nego iznenađeni uvjetima za trening na širem šibenskom području, najavili su još jedan dolazak potkraj ove godine i, što je, za nas neobično važno, rezervirli su boravak u siječnju iduće godine. To znači da iduća predsezona počinje na samom startu kalendarske godine, što je ranije bilo teško ostvarivo, kaže Dane Slamić, vlasnik hotela Borovnik iz Tisnog.

Premda su njemački biciklisti u tijeku svojega 18-dnevnog boravka špartali od Senja do Makarske, a u kontinent sve do Karlovca, najviše ih je dojmila staza Tisno – Dubrava - Čista- Skradin, te potom Miljevački plato.

-Čak desetak dana zaredom išli su na trening izdržljivosti cestom kroz kanjon Krke uzbrdicom prema Miljevcima, kaže Dane Slamić.

U međuvremenu u Tisno je stiglo 80-tak biciklista iz Slovačke, a ovogodišnje prve treninge na Jadranu u Tisnome su imali i veslači iz Mađarske i Austrije.

- Sportaši postaju naša najčešća klijentela. U ovom trenutku na njih otpada čak trećina od ukupno 15 tisuća noćenja koliko ostvarimo u jednoj godini, kaže Davorin Slamić, direktor hotela koji je u potrazi za turistima između prošlogodišnje i ovogodišnje sezone obišao čak desetak naznačajnijih europskih sajmova.

Marijan Džambo / EPEHA

Za Uskrs stiže 120 Portugalaca

-Za uskršnje blagdane stiže nam čak 120 Portugalaca koje nećemo uspjeti sve smjestiti, pa ćemo ih «pozajmiti» drugim hotelima i privatnim iznajmljivačima. Ovo je, inače, prva tako velika grupa Portugalaca koja je ikada stigla na šibensku rivijeru, kaže Dane Slamić, vlasnik hotela Borovnik u Tisnom.


Više od 300 kilometara biciklističkih staza

Profesionalni bisklisti najradije treniraju postojećim regionalnim i magistralnim cestama, dok je rekreativcima na na šibenskom području, uglavnom u zaleđu, na raspolagnju više od 300 kilometara uređenih i obilježnih biciklističkih staza.

Naslovnica Šibenik