Dalmacija Šibenik

POČAST VELIKOM IZUMITELJU

Na Prviću otvoren Memorijalni centar Faust Vrančić

POČAST VELIKOM IZUMITELJU
Simboličnim presijecanjem vrpce, u Prvić Luci na otoku Prviću je otvoren Memorijalni centar Faust Vrančić posvećen velikom izumitelju, inženjeru, jezikoslovcu i biskupu Faustu Vrančiću.

Na svečanosti otvorenja objekta u kojeg je uloženo oko 1,3 milijuna eura, od toga 96 tisuća eura iz programa IPA IIIC EU, govorio je  Paul Vandoren, šef delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj.

Vandoren je istaknuo kako je riječ o jedinstvenom i kreativnom projektu, kao takvom financiranom u sklopu programa za poslovnu infrastrukturu EU.

- Njime će otok Prvić dobiti dodatni kulturni sadržaj koji će privući posjetitelje i turiste. Za očekivati je da će to potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta te dodatna ulaganja u gospodarski rast otoka i regije. Kao takav, projekt se dobro uklapa u regionalnu politiku EU-a koja ima za cilj smanjiti gospodarske, socijalne i teritorijalne razlike između različitih regija - kazao je Vandoren.

Nazočne su pozdravili i Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja, vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev te župan Goran Pauk, a projekt centra je predstavio vodički dogradonačelnik Luka Lipić.

Stalni postav Centra ponudit će, inače, posjetiteljima interaktivno razgledanje makete Vrančićevih izuma, dok su  u vanjskom dijelu objekta postavljeni izumi velikog izumitelja u prirodnoj veličini, kao što su viseći most, mlin za masline i padobran. Ostatak unutarnjeg prostora objekta iskorišten je za ugostiteljsku djelatnost, suvenirnicu i trgovinu.

Marina Jurković
Fotografije: Nikša Stipaničev/Cropix
Naslovnica Šibenik