Dalmacija Šibenik

KNINSKA BOLNICA KREĆE KA SAMOSTALNOSTI nakon četiri godine ’braka’ sa Šibenskom

Liječnicima osigurani stanovi

Knin planira osigurati desetak ili petnaest stanova za kadrove koji su gradu potrebni, u prvom redu za liječnike te za profesore na Veleučilištu Marko Marulić

Knin planira osigurati desetak ili petnaest stanova za kadrove koji su gradu potrebni, u prvom redu za liječnike te za profesore na Veleučilištu Marko Marulić

Kninska bolnica ne boji se nedostatka kadrova
/ ŽIVANA JURAS
Razdvajanje šibenske i kninske bolnice skoro je gotova stvar, što se moglo čuti i od ministra zdravstva dr. Darka Milinovića, koji je najavio da će Vlada uskoro o tome donijeti odluku. Ministar je obećao uskoro doći u kninsku bolnicu i razgovarati o njezinu budućem statusu, no njegov posjet još uvijek čekaju u Kninu, ali i u Šibeniku.

Kninska bolnica trebala bi nakon više od četiri godine suživota s Općom bolnicom Šibenik postati samostalna sa statusom bolnice od posebne državne skrbi, koju bi financirala država. Zadržala bi postojeće akutne odjele, kao i odjel za produženo liječenje, a o ostalim sadržajima odlučit će struka, odnosno resorno ministarstvo. Kninjani priželjkuju otvaranje odjela za fizikalnu terapiju, za što u kninskoj bolnici već postoje dobri uvjeti, ili nekog drugog specijalističkog odjela. S obzirom na povoljne klimatske uvjete u Kninu za liječenje plućnih bolesti, može se razmišljati i o otvaranju centra za plućne bolesnike.

Drugo je pitanje tko će u budućoj samostalnoj kninskoj bolnici raditi, ima li dovoljno kadrova i kako privući nove. Gradonačelnica Josipa Rimac kaže da bolnica već ima složen kadar za svoja četiri temeljna odjela – Kirurgiju, Pedijatriju, Interni odjel te Ginekologiju s rodilištem. Planiraju se otvoriti i neke ugovorne ambulante. Od kraja 2003. godine, kada je počela integracija šibenske i kninske bolnice, u Kninu su također nekoliko puta tjedno radile neke specijalističke ambulante poput Očne, Ortopedske, Ambulante za uho, grlo, nos, Urološke, Ambulante za dječju kirurgiju i druge.

U njima su radili liječnici iz Šibenika kojima je odlazak u Knin bio u sklopu radnog mjesta. Sada će se ambulante ugovarati sa kninskom bolnicom, a ugovorom će se definirati koliko će dana u tjednu one raditi.

Grad Knin planira osigurati desetak ili petnaest stanova za kadrove koji su gradu potrebni, u prvom redu za liječnike, te za profesore na Veleučilištu Marko Marulić. Zainteresiranih kadrova koji bi došli raditi u Knin ima, ali je uvjet stan – kaže gradonačelnica Rimac. Stanove planiraju kupiti sredstvima koje će Grad zaraditi od prodaje državne imovine.

U Kninu 182 zaposlenih

•• U kninskoj bolnici je trenutačno 182 zaposlenih. Bolnica ima 60 kreveta na četiri akutna odjela te 90 kreveta na odjelu za produženo liječenje.

 

Naslovnica Šibenik