Dalmacija Šibenik

Humanost u Šibeniku: zaposlene četiri osobe s invaliditetom

Radovan Goger / CROPIX
Ivana Mrša ima 33 godine i napokon radi. Danas je pravo čudo kad se netko zaposli smjesta, nakon završetka škole. Ivana je osoba s teškoćama u razvoju, pohađala je Centar za odgoj i obrazovanje na Šubićevcu, a nakon toga svrstala se u malu armiju onih kojima završetkom osposobljavanja prestaju ikakve šanse da i dalje budu angažirani, i društveno, i radno, pa im, praktički, preostaje - kućni zatvor. Ipak, prije mjesec dana u Šibeniku su zaposlene četiri takve osobe.

Osim Ivane, svoju plaću dobit će i Kristina Aužina i Marija Bogdanović, zaposlene u DM-drogeriemartk. Prilog ovoj plemenitoj akciji dao je i jedan mali i siromašni sportskli klub: iz svog “nikakvog” proračuna plaćat će čistačicu Nadu Štamberger Jedriličarski klub Val.

Ravnatelj Gradske knjižnice Milivoj Zenić kaže da nisu dvojili kad je do njih došla voditeljica službe zapošljavanja Udruge za inkluziju Danijela Marinov. A predsjednik JK Val dr. Marin Paić dodaje - u Upravi kluba oko toga prijedloga nije bilo premišljanja.

- Imamo desetak osoba s teškoćama u razvoju koje su sposobne obavljati određene poslove. Sad smo u pregovorima sa Zavodom za javno zdravstvo i s NCP brodogradilištem. Tek kad ih zaposle, poslodavci vide koliko su ti ljudi radišni i pouzdani, s njima nikad nema problema! Nadam se da će Šibenik, bez obzira na veliku nezaposlenost, odgovoriti ovom izazovu humanosti. Evo, Slavonski Brod zapošljava dvadesetak osoba s teškoćama!- kaže Danijela Marinov. Zajedno s radnom asistenticom Suzanom Banov ona pomaže pri prvim radnim koracima Ivani Mrši, poslije će raditi sama. Ivana u Knjižnici pedantno umotava knjige u plastičnu foliju. 

Jordanka Grubač/EPEHA

Naslovnica Šibenik