Dalmacija Šibenik

IDUĆEG TJEDNA potpisuje se prvih deset ugovora sa novim vlasnicima

Knin: za prodaju 150 stanova i 400 kuća

Pripremljeno je prvih deset ugovora za prodaju državnih stanova u Kninu, koji će svečano biti potpisani idućeg tjedna, najavio je dožupan Željko Šimunac, predsjednik Povjerenstva za procjenu vrijednosti stanova i kuća u državnom vlasništvu. Ugovore će s novim vlasnicima stanova potpisati ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković. Nakon toga odmah se nastavlja s prodajom još 150 stanova i 400 kuća koje imaju čiste vlasničke odnose.

Korisnici stambenog zbrinjavanja u Kninu će ukupno moći kupiti čak oko 1300 stanova, te oko 500 kuća koje je od ranijih vlasnika otkupila Državna agencija za promet nekretninama. Kupcima će se najviše isplatiti otkupiti stan ili kuću u gotovini, jer tako ostvaruju popust od 50 posto na procijenjenu vrijednost objekta.

Mnogi će se zbog kupnje stana vjerojatno odlučiti za podizanje kredita u banci, što im je ipak isplativije nego plaćati stan u ratama, za što je najduži predviđeni rok 25 godina s kamatom od dva posto. Vrijednost kninskih stanova i kuća utvrđena je prema stanovima POS-a i iznosi 700 eura po četvornom metru, no uz brojne popuste u konačnici može iznositi između 120 i 170 eura po kvadratu.

Na cijenu obiteljske kuće starije od 25 godina može se dobiti popust maksimalno do 50 posto, a za jednako star stan u stambenoj zgradi najviši je popust od 33 posto. Oštećenje krovišta, nedostatak sanitarnog čvora ili vrijednost vlastitih ulaganja korisnika stana, također može znatno smanjiti prodajnu cijenu stana ili kuće.

Uz način plaćanja – jednokratno ili na rate, na cijenu utječe i skupina područja posebne državne skrbi kojoj grad pripada, a Knin se konkretno nalazi u drugoj skupini. Prosječne cijene stanova od 60 kvadrata kretat će se od 7 do 14 tisuća eura, a za kuću od stotinu kvadrata cijene su između 8700 i 23.500 eura.

Ž.JURAS/EPEHA

 

Naslovnica Šibenik