Dalmacija Šibenik

DOMAĆE JE DOMAĆE

Šibenik: sir iz mišine bit će zaštićeni brand

DOMAĆE JE DOMAĆE

Očekuje se da će cijeli projekt trajati tri godine. Nakon završetka istraživanja, izradit će se elaborat o proizvodnji sira iz mišine, koji će poslužiti za podnošenje zahtjeva zaštite

Očekuje se da će cijeli projekt trajati tri godine. Nakon završetka istraživanja, izradit će se elaborat o proizvodnji sira iz mišine, koji će poslužiti za podnošenje zahtjeva zaštite

Iako mnogi vole uživati u okusu poznatog sira iz mišine, malo je poznato kako ovaj tradicionalni sir, koji se od daleke prošlosti proizvodi na području Dalmatinske zagore, Velebita i dijela Like, uopće nije uvršten među 30 opisanih autohtonih sireva Hrvatske. O siru iz mišine jako se malo zna i gotovo se ništa nije istraživalo o tehnologiji njegove izrade i recepturi, napominje Dubravka Kaić, tajnica Udruge malih sirara Šibensko-kninske županije “Mišinac”.

Kako bi se ovaj proizvod zaštitio, pokrenut je projekt “Istraživanje tehnologije i kvalitete sira iz mišine u funkciji njegove zaštite”, koji provodi Institut za mljekarstvo pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj projekta je doc. dr. Samir Kalit, a suradnici su Marija Vrdoljak , ing. agronomije, Milna Tudor, ing. prehrambene tehnologije, i Dubravka Kaić, ing. poljoprivrede.

Prije nekoliko dana počeli smo obilaziti teren i prikupljati uzorke sira. – U projektu će sudjelovati pet poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom sira iz mišine od ovčjeg mlijeka – kaže Dubravka Kaić.

Članovi Udruge “Mišinac” aktivno su se uključili u taj projekt, za čije su financiranje od Zaklade “Izvorno hrvatsko” dobili 25 tisuća kuna. Od Županije očekuju još 15 tisuća kuna. Očekuje se da će cijeli projekt trajati tri godine. Nakon završetka istraživanja, izradit će se elaborat o proizvodnji sira iz mišine, koji će poslužiti za podnošenje zahtjeva za zaštitu ovog sira, naglašava Dubravka Kaić. samo zaštićeni proizvod imat će pravu vrijednost na tržištu EU.

 

Sir kulturno dobro

Priprema sira iz mišine s područja Dalmatinske zagore, Velebita i Like postala je nematerijalno kulturno dobro, prema rješenju koje je Ministarstvo kulture donijelo krajem prošle godine.

O vremenu kad se počeo proizvoditi sir iz mišine nema preciznih podataka, no nagađa se da je do njegove proizvodnje došlo slučajno, spontanim fermentiranjem mlijeka u mješini u kojoj se nekad davno čuvalo mlijeko. Stočari su poslije taj proces proizvodnje sira usavršili.


 

Naslovnica Šibenik