Dalmacija Šibenik

Prodaja stanova: diskriminirano 200 kninskih obitelji

Mihajlo Kragulj / Foto: Živana Juras
Zakon o područjima posebne državne skrbi ne odnosi se, izgleda, jednako na sve stanovnike Knina. Upozoravajući na nepravilnosti i diskriminaciju kod dodjele i prodaje državnih stanova i kuća, predsjednik kninskog SDP-a Mihajlo Kragulj kaže da u Kninu ima oko 200 obitelji koje već godinama otkupljuju stanove kao bivši nositelji stanarskog prava, te ne pripadaju skupini građana koji će besplatno dobiti stanove.

Riječ je o Kninjanima, Hrvatima i Srbima, prognanicima koji su se nakon Oluje vratili u svoj grad ili onima koji su tu ostali cijelo vrijeme i stavili se na raspolaganje Hrvatskoj, te pomogli da ovaj grad nakon ratnih stradanja stane na svoje noge.

- Oni već deset godina otkupljuju svoje stanove, i to po nepovoljnijim uvjetima nego što će ih imati korisnici koji tek sada kreću s otkupom državnih stanova. Cijena četvornog metra stana koji sada kreće u otkup iznosi između 120 i 170 eura, dok su ovih 200 građana plaćali kvadrat od 180 do 200 eura - kaže Kragulj.

On podsjeća da se u Kninu planira prodaja 1300 državnih stanova, dok će 900 stanova biti darovano. SDP podržava odluku o darovanju stanova hrvatskim braniteljima, no u toj stranci napominju da će besplatno dobiti stanove i građani s rješenjem Jure Radića, za što je uvjet da deset godina neprekidno borave u tim stanovima.

No, ovih 200 građana koji otkupljuju stanove u Kninu živi ne deset, nego 13 godina, od Oluje, a ne mogu dobiti stanove ni besplatno, ni uz popust od 50 posto ako plaćaju u gotovini, kao što je slučaj kod sadašnjeg otkupa stanova. Neki su svoje stanove već otplatili, a drugi su sklopili ugovor o otkupu na 30 godina. - Želimo upozoriti gradske vlasti i državne institucije na neprimjeren način na koji se država ponijela prema ovim građanima, te predložiti da ih se bar oslobodi daljnjeg plaćanja tih stanova – kaže Kragulj.

Ž.JURAS/EPEHA

Naslovnica Šibenik