Dalmacija Šibenik

Šibenik: Bush zadržao ‘Serine’ u Crnici

Egipćaninu - vlasniku brodarske kuće - nije odobrena viza pa nije mogao do Šibenika

Egipćaninu - vlasniku brodarske kuće - nije odobrena viza pa nije mogao do Šibenika

Radovan Goger / CROPIX
Brod “Serine” pod zastavom Sierra Leonea, u vlasništvu egipatske kompanije “Anomyo Maritime Losa” iz Aleksandrije, koji se 22. siječnja ove godine nasukao kraj otoka Unije, već je deseti dan na prisilnom vezu u šibenskoj luci, točnije na pristaništu bivšeg TEF-a u Crnici. Nalog za šibenski vez “Serine” dalo je nadležno ministarstvo, a dok se ne postigne dogovor i oslobodi gat u škveru “Brodotrogir” za njegov popravak.

Još protekloga tjedna očekivao se dolazak u Šibenik Egipćanina Jusupa, vlasnika brodarske kuće AML. On, naime, treba odobriti popravak i dati jamstvo plaćanja radova remonta u trogirskom brodogradilištu. Međutim, kako doznajemo, Jusupu nije odobrena viza zbog posjeta američkog predsjednika Georgea Busha Hrvatskoj.

Zanimljivo je da su zbog poduzetih rigoroznih mjera osiguranja visokog američkog gosta, petorici članova posade, egipatskim državljanima, koji se još uvijek nalaze na brodu “Serine”, oduzete putovnice te im je u vrijeme Bushova boravka bilo ograničeno kretanje.

Inače, brod “Serine” potencijalna je ekološka bomba jer se u njegovim tankovima još uvijek nalazi 40 tona pogonskog goriva. Prilikom nasukavanja brod je pretrpio znatna oštećenja na trupu pa postoji latentna opasnost da mazut iscuri iz tankova. Inače, brod “Serine” dug je 82 metra, a star 33 godine. Plovio je od Rijeke do Alžira te prevozio 350 kubika drvne građe i 2500 tona sode ukrcanih u Rijeci. Prije odsukavanja sav teret uklonjen je s broda.

Naslovnica Šibenik