Dalmacija Šibenik

Upitna presuda za tragediju na Kornatima: Pandorina kutija otvorena

Ivica Batina Acivi drugi s lijeva / Foto: Ante Sabljić
Presuda Suda o isplati novčane odštete u visini od oko 4 milijuna kuna obiteljima vatrogasaca stradalih na Kornatu presedan je u sudskoj praksi i na ovaj način je otvorena Pandorina kutija koju nitko više neće zatvoriti, mišljenje je Ivice Batine Acivija, počasnog predsjednika DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca.

Prema njegovim riječima, tragedija koja se dogodila na Kornatu pogodila je sve stanovnike Hrvatske kojima je u tom trenutku srce stalo zbog gubitka hrabrih i odvažnih ljudi. Vatrogasci su zgroženi ovom odlukom suda. Na ovaj način nestat će mnogi DVD-i. Raznim dobrotvornim prilozima za obitelji nastradalih skupilo se devet milijuna kuna i time je napravljena gesta kojom se pokazalo koliko je svim ljudima teško zbog pogibije 12 njihovih sinova i očeva.

Obitelji nastradalih su vrlo vjerojatno „podgrijane“ odvjetnikom koji ih je zastupao i zbog toga su odlučile tužiti DVD-e. Pa od čega će oni to platiti, morat će im se napraviti sudska ovrha u kojoj će se prodavati njihova sredstva za rad. Umjesto da tuže državu, oni su tužili one najslabije u lancu, DVD-e, kazuje Batina.

Po njegovu mišljenju, sada postoji opasnost da svatko kome se prohtije i tko nije zadovoljan akcijom vatrogasaca tuži neki DVD koji je sudjelovao u akciji.  - Zamislite da naš DVD iz Kaštel Sućurca sudjeluje u spašavanju pri nekoj prometnoj nesreći. I tada neki od sudionika te nesreće bude nezadovoljan našim radom i tuži nas. Pa to je neodrživo. Sada sam prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri vatrogasca ustvrdio da humanizam nije besplatan. Humanizam se i te kako može naplatiti. Na kraju pitam se ja tko će platiti Draženu Slavici za sve ono što je on proživio u šest mjeseci dok ga se „rastizalo“ kao glavnog krivca za tragediju. Što je on ni kriv ni dužan proživljavao, jer po nalazu Interdisciplinarne radne skupine koju je osnovao Ministar unutarnjih poslova RH razlog požara najvjerojatnije je prirodna nepogoda, a nikako Dražen Slavica, koji nije mogao ni predvidjeti što će se dogoditi na Kornatu - zaključio je Ivica Batina Acivi, koji je 36 godina bio predsjednik DVD-a Mladost.

ivica marković

Naslovnica Šibenik