Dalmacija Šibenik

knin  ministar čobanković potpisao ugovore s prvih pet vlasnika

Počeo otkup kninskih stanova

knin         ministar čobanković potpisao ugovore s prvih pet vlasnika

Potpisano je prvih pet ugovora
Prvih pet korisnika stambenog zbrinjavanja iz Knina potpisalo je s Ministarstvom regionalnog razvoja ugovore o kupnji državnih stanova i kuća.  

Petar Gavran, Kolenko Mudronja, Janja Pranjić, Zlata Krajnović-Lovrić i Zoran Deželak uskoro će postati vlasnici stanova u kojima borave.

Uglavnom su odlučili otkupiti stan u jednokratnom iznosu jer tako ostvaruju 50 posto popusta na cijenu stana, čiji kvadrat zapada između 120 i 170 eura. I Janja Pranjić platit će stan u gotovini.

- Od 1996. godine sam u Kninu. Bila sam šest godina u tuđoj kući, a sada sam presretna jer sam napokon dobila mogućnost otkupiti stan – kaže Janja.

Ministar Petar Čobanković i gradonačelnica Josipa Rimac potpisali su sporazum kojim se reguliraju uvjeti prodaje stanova i način utroška novca od prodaje. Čobanković je kazao da će u Kninu u prodaju ići 1001 stambena jedinica, od čega 525 stanova i 476 kuća.

- U Kninu će također biti darovano oko tisuću stanova i kuća hrvatskim braniteljima, te korisnicima s rješenjem Jure Radića. Oko 230 obitelji već je ostvarilo pravo na darovanje i dobilo stanove – kazao je Čobanković.

Novac od prodaje bit će prihod Grada Knina i iznosit će oko 98 milijuna kuna.

- Grad će ovaj novac uprihodovati kroz nekoliko godina, a bit će namijenjen za obnovu i izgradnju infrastrukture, uređenje stambenih zgrada, te izgradnju stanova za kadrove koji su potrebni gradu Kninu – kazala je Rimac.

Na područjima od posebne državne skrbi u Hrvatskoj bit će prodano oko 11 tisuća stambenih jedinica, od čega će se zaraditi 950 milijuna kuna, što će biti prihod gradova i općina.

Na izjave kninskog SDP-a o diskriminaciji Kninjana koji deset godina otkupljuju stanove po nepovoljnijim uvjetima od današnjih, Čobanković kaže da je to bespredmetno uspoređivati.

Stanovi su se prodavali prema tada važećim uvjetima, a sada prema novoj Vladinoj uredbi, kaže ministar.

Državni tajnik Milivoj Mikulić ističe da se ljudi u Vukovaru žale da su sadašnji uvjeti otkupa stanova skuplji nego oni iz 1992.

Gradonačelnica podsjeća da je 300 stanova u Kninu prodano bivšim nositeljima stanarskog prava, a stan od 60 kvadrata koštao je otprilike oko 5 tisuća DEM. Cijena je bila nešto viša kod obročnog plaćanja.

Živana Juras / Epeha

Naslovnica Šibenik