Dalmacija Šibenik

kako vratiti život zvonimirovom gradu

Teniski tereni u starom Kninu

kako vratiti život zvonimirovom gradu

Fasade zgrada u Zvonimirovoj ulici u starom dijelu Knina ružno i derutno izgledaju, no kuće i poslovni prostori uglavnom su u privatnom vlasništvu

Fasade zgrada u Zvonimirovoj ulici u starom dijelu Knina ružno i derutno izgledaju, no kuće i poslovni prostori uglavnom su u privatnom vlasništvu

HNS-ov vijećnik u Gradskom vijeću Knina Đuro Rusić pozvao je gradske čelnike da hitno poduzmu mjere na zaštiti stare gradske jezgre, koja je u katastrofalnom stanju i prijeti joj urušavanje.

- Kad s Tvrđave promatramo povijesnu jezgru, ona izgleda kao avetinjski grad. Ne zaštitimo li je, mi smo praktično protiv povijesti ovog grada na koju se moramo ponositi – kazao je Rusić.

On naglašava da posebno bode oči stari hotel Dinara, oštećen još u potresu prije dvadeset godina, koji predstavlja pravo gradsko ruglo. Rusić kaže da ljudi moraju paziti da im nešto ne padne po glavi dok prolaze starim gradom. Milivoj Rimac, gradski pročelnik za prostorno uređenje ne dijeli Rusićev stav kako Poglavarstvo zanemaruje stari dio Knina.

Naprotiv, on tvrdi da se namjerava revitalizirati taj dio grada. Rimac ističe kako se i Veleučilište nalazi u starom dijelu grada, u blizini se planira urediti i Studentski dom, koji će zasigurno oživjeti taj dio Knina.

Ondje se nalaze i brojne ustanove poput Ureda HGK za područje posebne državne skrbi, ispostave Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, te crkve sv. Ante i Bogorodičin pokrov.

- Napravili smo dječje igralište pokraj nasipa uz Krku, te asfaltirali jedan dio platoa gdje namjeravamo izgraditi teniske terene. Kad se dogodi kolanje ljudi, onda će i ovaj dio grada oživjeti i bit će sigurno interesa za sada zapuštene i prazne poslovne prostore - smatra Rimac.

On je najavio da će grad pokušati urediti fasade zgrada u Zvonimirovoj ulici u starom dijelu Knina, koje ružno i derutno izgledaju, no napominje kako su kuće u tom dijelu grada i poslovni prostori uglavnom u privatnom vlasništvu, te nisu u nadležnosti Grada.

Na platou pored Krke izgradit će se teniski tereni

Naslovnica Šibenik