Dalmacija Šibenik

MLADENCI NAPUŠTAJU STARINSKE CEREMONIJE ZA ‘NAJVAŽNIJI’ DAN

U modi su vjenčanja uz Krku

MLADENCI NAPUŠTAJU STARINSKE CEREMONIJE ZA ‘NAJVAŽNIJI’ DAN

U restoranima gdje je svečana večera vrlo su popularne figure od leda, te čokoladne fontane dobrodošlice po 300 eura SEnD Mladenci iz Zagore ne žale troška, a iz urbanih sredina su skromniji

U restoranima gdje je svečana večera vrlo su popularne figure od leda, te čokoladne fontane dobrodošlice po 300 eura SEnD Mladenci iz Zagore ne žale troška, a iz urbanih sredina su skromniji

Sudeći prema uvođenju raznovrsnih detalja, klasična, starinska vjenčanja na koja smo dosad navikli stvar su prošlosti. Da bi se organizirao događaj koji će se dugo pamtiti, mašta organizatora i mladenaca radi sve u šesnaest. Pritom mnogi zaboravljaju tradiciju, a ugledna šibenska cvjećarka Vinka Karađole, u Šibeniku poznata kao Cvita, tvrdi da su najromantičnija ona vjenčanja koja poštuju tradiciju:

- Divno je bilo ljetno vjenčanje u Šibenskom kanalu. Svatovi su brodicama doplovili do kapelice sv. Ante na ulazu u Šibenski kanal, u kojemu su mladenci dali zavjete, a poslije iz svoga broda pozdravljali goste. Lijepa su vjenčanja na Slapovima Krke. Pamtim ceremoniju bračnoga para iz Nizozemske pod vedrim nebom u starim mlinicama na Roškom slapu. Bili su tako očarani ljepotom Krke da su upravo tu željeli ozakoniti svoju vezu!

SAJAM_VJENCANJA01-190408.1
Održana je i modna revija haljina za mladenke / Nikša Stipaničev / CROPIX

Često se mladenci naših korijena, koji žive u inozemstvu, odlučuju na svečani čin u zemlji svojih predaka. Ipak se olako odbacuje tradicija, zaboravlja se na ruzmarin i latice različitog cvijeća kojima se posipaju mladenci, jer se prihvaćaju trendovi koji nisu svojstveni našem podneblju.

Mnogi organizaciju u potpunosti prepuštaju ljudima od struke, kaže Slavica Kožul, vlasnica šibenske tvrtke Merry’s gallery i organizatorica prvog Sajma vjenčanja u Šibeniku:

- Mogućnosti u organizaciji danas su puno veće nego nekada. Organizirala sam vjenčanja za četvero, ali i 400 ljudi, po cijeni od tisuću do 30 tisuća kuna. Nudimo pozivnice, cvjetne aranžmane, najam haljina, izbor restorana, besplatne savjete. “In” su vjenčanja na rijeci Krki, nakon kojih svatovi odlaze u bajkoviti Skradin.

Kao centralni ukras u restoranu popularne su figure od leda, čije je najniža cijena dvije tisuće kuna, te čokoladne fontane dobrodošlice, po cijeni od 300 eura. Poštujemo i glazbene želje, imali smo “bikersko” vjenčanje s bluesom i rockom. Klijenti iz Dalmatinske zagore često idu na kompletnu uslugu, a oni iz urbanih sredina skromniji su u zahtjevima - kaže Kožul.

Najam vjenčanice do 16 i pol tisuća kuna

U modnom salonu Viola u Šibeniku, vlasnice Marije Klisović, pomažu od osmišljavanja pozivnica do organizacije večere u restoranu Bulin u Danilu:

- Pozivnice su 10-20 kuna, konfete 12-30, cvjetni aranžmani 500-1000 kuna, najam limuzine od 350 do 400 eura itd. Cijene najma vjenčanica kreću se od 2,5 do 16,5 tisuća kuna, koliko koštaju vjenčanice iz Milana, ukrašene Swarowsky kristalima. Uz haljinu, mladenka dobiva i gratis haljinice za djeveruše, podvezicu i drugo. U restoranima u našoj županiji cijene večere su u rasponu od 25 do 40 eura - kazala nam je Marija Klisović.

 

Naslovnica Šibenik