Dalmacija Šibenik

Čak 82 kruzera u šibenskoj luci

U tri godine udvostručen je broj uplovljavanja kruzera, a ove godine šest brodova bit će dulje od 150 metara

U tri godine udvostručen je broj uplovljavanja kruzera, a ove godine šest brodova bit će dulje od 150 metara

Nikša Stipaničev / CROPIX
Ovogodišnja sezona kruzera u Šibeniku ostat će upamćena po belgijskoj ljepotici La Belle del L’ Adriatique koja će čak 30 puta, uglavnom s poslovnim ljudima iz Francuske i Belgije, uploviti u Krešimirov grad. Ova Ljepotica Jadrana, koja je s navoza sišla jedva prije godinu i pol, duga je više od 110 metara i može ugostiti do 200 putnika.

- Prvi puta ove godine u Šibenik je uplovila početkom travnja i tako otvorila sezonu kruzera, a zatvorit će je uplovljavanjem 26. prosinca. Belgijska kruzer kompanija Corisi Europe odredila je da joj ove sezone, na ruti Dubrovnik – Mljet – Korčula – Šibenik – Trogir – Split – Vis – Hvar i Kotor, luka ukrcaja i iskrcaja gostiju bude Dubrovnik. Brod, inače, opslužuje hrvatska posada, kaže Marijan Petković, ravnatelj Lučke uprave Šibenik. Petković ističe da je Šibenik, poslije ulaska u Udrugu luka Mediterana – Medcruise, osjetno ojačao svoju poziciju među kruzer kompanijama.

- Prije tri godine u naš grad uplovila su 43 broda sa 4400 putnika, a ove godine očekuje se najmanje 82 uplovljavanja sa 6500 putnika. Prije 2005. na gatu Vrulje nije pristao niti jedan kruzer veći od 120 metara, a ove godine najmanje šest takvih brodova bit će duži od 150 metara. Već 3. svibnja stiže nam 191 metar duga Saga Ruby koja može primit do 800 putnika, a opslužuje je čak 300 članova posade. Također, uplovit će i kruzer Wind surf dug 187 metara, kaže Petković.

Stalni gost, na proputovanju iz Dubrovnika prema Veneciji, ove godine bit će i kruzer Monet koji je upravo jučer u Šibenik dovezao 50-tak Britanaca, Amerikanaca, Kanađana i Australaca. Koliko će Šibenik inkasirati od putnika na kruzerima? Stručnjaci Instituta za turizam Hrvatske kažu da svaki takav gost koji stigne brodom dnevno ostavi između 32 i 34 eura.

Brod do 260 metara kroz kanal

Šibenik se, uz pomoć države, upravo sprema dograditi gat Vrulje. Kad to bude dovršeno, moći će uplovljavati kruzeri do 260 metara.

- Veći ne mogu proći kroz kanal sv. Ante - kaže Petković.


 

Naslovnica Šibenik