Dalmacija Šibenik

slučaj jadranska banka

Goreta uzeo godišnji odmor da ne bi završio u pritvoru

slučaj jadranska banka

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić odbio je zahtjev šibenskog Županijskog državnog odvjetništva koje je nakon ispitivanja uhićenih zbog mogućeg utjecaja na svjedoke zatražilo istražni zatvor nad bivšim predsjednikom Uprave Jadranske banke Ivom Šinkom, njegovom tadašnjom zamjenicom Marijom Trlajom, bivšim članom Uprave Mirkom Goretom i čakovečkim poduzetnikom Nikolom Žnidarićem, inače direktorom trgovačkog društva "Žnidarić konzalting".

No nad četvero osumnjičenih je ŽDO Šibenik otvorio istragu zbog sumnje da su Žnidarićevom čakovečkom obrtu pribavili protupravnu imovinsku korist od 35,3 milijuna kuna, a Jadranskoj banci prouzročili štetu za iznos isplaćenih kredita i pripadajućih kamata tom poduzeću u ukupnom iznosu od 42,5 milijuna kuna.

Istražni zatvor je zamijenjen mjerama opreza kao što su zabrana približavanjima svjedocima na 30 metara i zabrana uspostavljanja kontakata sa svjedocima.

Poznati odvjetnici

No kako i Trlaja i Goreta još uvijek rade u Jadranskoj banci, i to prva kao referent za rizične plasmane, a Goreta na poslovima prisilne naplate, tako je Goreta nakon svega uzeo godišnji odmor kako bi mogao ispoštovati odluku koju je odredio istražni sudac. Nismo uspjeli doznati je li i njegova kolegica Trlaja učinila isto.

Od desetak predviđenih svjedoka koji će biti ispitani tijekom ovog istražnog postupka,neki od njih još uvijek rade u prostorijama Jadranske banke i gotovo je nemoguće i Trlaji i Goreti da ih neće susresti na radnom mjestu ili na hodnicima banke. Zato je Goreta odlučio uzeti godišnji odmor kako ne bi došao u situaciju da prekrše mjeru. Ako istraga bude išla brzim tempom, godišnji odmor od mjesec dana bi mu bio dovoljan da se ispitaju svi svjedoci na koje on (kada svjedoci daju svoj iskaz) više neće moći utjecati.

Koliko su uhićeni shvatili ozbiljno ovu prijavu svjedoče i poznati odvjetnici koje su angažirali. Ivo Šinko je angažirao Franu Baicu, Marija Trlaja Anu Giljanović (poznata kao branteljica Dragana Paravinje), dok je Goreta angažirao Hrvoja Krištu i Damira Primorca, a Žnidarić svog zemljaka Branimira Zmijanovića. Ispitivanja osumnjičenih su počela u srijedu u deset ujutro, a da će završiti na slobodi a ne u istražnom zatovru,osumnjičeni su doznali tek u srijedu oko 22 sata.

Tužiteljstvo sumnja da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku troje prijavljenih čelnika Jadranske banke na traženje i nagovor četvrtoosumnjičenog direktora tvrtke iz Čakovca zlouporabili povjerenje u gospodarskom poslovanju,a da ih je Žnidarić na to poticao.

Rješenje o provođenju istrage, tužiteljstvo je donijelo i u odnosu na trgovačko društvo iz Čakovca zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.
 

Naslovnica Šibenik