Dalmacija Šibenik

a di je ljeto?!

Turisti već dolaze na kupanje, a Dalmaciju zabijelo snijeg! Zalepršale pahulje oko Šibenika, Mali Vakula upozorava: Vraća nam se zima, vadite duge rukave, spremite drva!

a di je ljeto?!

Tijekom protekle večeri i noći susnježica i snijeg padali su u višim djelovima šibenskog zaleđa, a snijeg je prema snimkama panoramske kamere prekrio i najviše dijelove Promine gdje se temperatura zraka jutros spustila do -1°C - navodi portal Šibenik meteo.

​Danas će se nastaviti pritjecanje hladnog zraka, ali oborine bi trebale izostati, navodi se u prognozi vremena za šibensko područje, dok inženjer Ivan Šolić', popularno zvan Mali Vakula, iz Sutine upozorava:

'Dalmatinci, još neko vrijeme zaboravite ljeto! Vraća nam se zima, vadite duge rukave i džempere iz ormara, spremite drva, stižu snijeg i bura!'

Ovaj zaljubljenik u vremenske (ne)prilike kaže da je pred nama tjedan niskih temperatura koji će donijeti snijeg i mraz. Mnogi poljoprivrednici sa zebnjom gledaju prema nebu jer strahuju da bi im mraz mogao odnijeti svu ljetinu.

– Sinoptička situacija u tjednu koji dolazi daleko je od one koju smo imali proteklih tjedana. Dalmatinci će ponovno morati posegnuti za ogrjevom. Već danas, u utorak, stiže nam nova fronta, a do kraja dana, osobito u večernjim satima, s njom kiša i pljuskovi.

Oborine će mjestimice biti obilnije, a prema noći, uz pristizanje hladnijeg zraka, kiša će u planinama prijeći u snijeg, pa možemo očekivati snijeg iznad 700 metara nadmorske visine. Biokovo će u srijedu osvanuti bijelo – kaže Šolić.

Situacija će se u srijedu što se tiče oborina smiriti, no onda počinje noćna mora za poljoprivrednike jer će se temperature početi naglo spuštati. Mraz bi mogao poharati usjeve, nasade mladog krumpira, voćke…

– Tjedan će obilježiti bura i znatno niže temperature od višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Maksimalna dnevna temperatura u Zagori će se spustiti ispod 10 Celzijevih stupnjeva, a one minimalne bit će tek koji stupanj iznad nule.

Najveća opasnost od mraza prijeti u cetinskom kraju, jer će tu jutarnja temperatura biti ispod nule, dok će na vrgoračkom i imotskom području jutra biti prohladna s minimalnim pozitivnim vrijednostima – zaključio je Šolić.

Naslovnica Šibenik