StoryEditorOCM
DalmacijaCesta spasa

Otvorena zaobilaznica, Vodice sada mogu disati punim plućima

Piše Ante Talijaš
17. svibnja 2017. - 22:03

Novoizgrađena zaobilaznica grada Vodica svečano je puštena u promet u srijedu navečer. Nakon blagoslova vodičkog župnika don Frane Glasnovića, novom prometnicom prvi je u smjeru Šibenika službenim vozilom Vlade prošao premijer Andrej Plenković.

Premijer je prethodno izrazio zadovoljstvo što je nazočan otvaranju ovako važnog projekta prometne infrastrukture, te čestitao nositelju projekta Hrvatskim cestama', ministru prometa Olegu Butkoviću i vodičkoj gradonačelnici Branki Juričev-Martinčev na odlično i u roku odrađenom poslu.

- Svi od kojih se to tražilo, kvalitetno su pridonijeli izgradnji ove zaobilaznice koja je od izuzetnog značaja u rasterećenju prometa grada Vodica, osobito preko turističke sezone. Ova zaobilaznica jedan je od primjera konkretne redistribucije sredstava fondova Europske unije - rekao je Plenković.

Projekt vodičke zaobilaznice, vrijedan je 70 milijuna kuna. Čak 85 posto tog novca ili 59 milijuna kuna bespovratna su sredstva iz fondova Europske unije, dok je ostatak namaknut iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih cesta.

- Ova zaobilaznica dobila je sve potrebite uporabne dozvole. Ona je najkvalitetniji projekt prometne infrastrukture u Hrvatskoj sufinanciran iz europskih fondova. Sufinanciran je kroz operativni programa Promet 2007. - 2013. te kroz operativni Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Radovi su obavljeni u planiranom roku od deset mjeseci, a izvoditelji radovi bili su građevinska tvrtka Sarađen i Viadukt – istaknuo je Oleg Butković, ministar prometa i infrastrukture.

Dionica zaobilaznice Vodica ukupne je duljine 5,1 kilometara. Na svom početku iz smjera Zadra spaja se na Jadransku magistralu prije poslovne zone "Vodice". Prolazi sjeverno od građevinskih područja Vodica te budućeg Sportsko-rekreacijskog centra "Račice" i poslovne Zone "Kuljače".

Na Jadransku magistralu ponovno se veže u smjeru Šibenika i Splita 1,3 kilometara od diskoteke "Hacijenda", odnosno prije raskršća i skretanja za Srimu. Premošćivanje prilaznih nerazvrstanih cesta riješeno je izgradnjom mimoilaznica ispod zaobilaznice i to u Zatonskoj ulici, put Vrbice i ulici Ruđera Boškovića, dok je za premošćivanje ceste Put Gaćeleza izgrađeno raskršće sa semaforima.

Ujedno, zaobilaznica je najveći i najznačajniji projekt cestovno-prometne infrastrukture na području Vodica u posljednjih 50 godina ili od izgradnje Jadranske magistrale davne 1963. godine.

- Ovom zaobilaznicom ubuduće će se odvijati sav tranzitni promet iz pravca Zadra prema Šibeniku i Splitu. Na taj način dosadašnja Jadranska magistrala koja je prolazila kroz Vodice postat će zapravo gradska ulica. Širi centar Vodica oslobodit će prometnih gužvi i više nam se neće događati prometni kolapsi tijekom ljetnih mjeseci - rekla je Branka Juričev-Martinčev, vodička gradonačelnica na odlasku i saborska zastupnica "spiritus movens" cijelog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:25