Dalmacija Šibenik

Šibenski planinari u akciji: popis stabala iz 12. i 13. stoljeća

Stanko Ferić / EPEHA
Šibenski planinari koji su nedavno osvojili Kilimandžaro, najviši vrh Afrike, u sklopu priprema za ekspediciju na Elbrus, najviši vrh Kavkaza, označili su planinarski put do šume Ljutine i počeli popisivati stabla hrastova i cerova starija od pola milenija koja će tako biti i službeno evidentirana, fotografirana te blagoslovljena i krštena imenima hrvatskih kraljeva, narodnih vladara, dostojanstvenika i ličnosti iz hrvatske nacionalne povijesti.

Šibenski planinari, članovi ekspedicije na Kilimandžaro, Ivan Mijat, Mate Protega, Neno Bilušić Dečko, Zorana Baranović i Joso Gracin te još trojica članova HPK “Sv. Mihovil” - Boris Kronja, Ante Ercegović i Viko Karađole u prvoj su akciji popisali i označili 24 gorostasna stabla koja su, prema procjenama, nikla još u 12. ili 13. stoljeću.

Do šume Ljutine, u kojoj se krije još nekoliko stotina stabala starijih od 500, 600 pa i 700 godina, obilježen je planinarski put kojim se mogu koristiti i izletnici jer nije previše zahtjevan. Šibenski su planinari popisali i stabla na mitskoj lećevičkoj Zmajevici. Ovom akcijom počele su službene pripreme za krštenje i blagoslov drevnih stabala u kojemu će sudjelovati visoki crkveni dužnosnici Šibenika, Sinja i Unešića.

Akcija krštenja i blagoslova stabala u Lećevici pokrenuta je s ciljem da se to jedinstveno prirodno blago Hrvatske zaštiti od sječe i devastacije te ugroze koja im prijeti od planirane gradnje odlagališta smeća u njihovoj neposrednoj blizini. 

Stanko Ferić/EPEHA

Naslovnica Šibenik