Dalmacija Šibenik

Šibenik: Amerikanci traže milijun 'kvadrata' za 40 tvornica

Tvrtka ‘Ekološke industrije’, koju su Amerikanci osnovali u Zagrebu, traži golemu parcelu u šibenskoj poduzetničkoj zoni. Za sada nema informacija o tome tko stoji iza projekta,osim da posao u Hrvatskoj vode jedan Englez i jedan Grk

Tvrtka ‘Ekološke industrije’, koju su Amerikanci osnovali u Zagrebu, traži golemu parcelu u šibenskoj poduzetničkoj zoni. Za sada nema informacija o tome tko stoji iza projekta,osim da posao u Hrvatskoj vode jedan Englez i jedan Grk

Nikša Stipaničev / CROPIX
Na Poduzetničku zonu Podi Šibenik oko su bacili i Amerikanci. U svojemu pismu namjere tvrtka Ekološke industrije, koju su Amerikanci osnovali u Zagrebu kako bi realizirali ulagačke ambcije, od lokalnih vlasti zatražila je, ni manje ni više, već milijun kvadrata. Pri tome su iskazali ambicije da u konačnici na toj lokaciji izgrade čak 40-tak tvornica, najveći industrijski ekološki park u svijetu.

Pametne kuće i hibridi

S visokim ekološkim standardima tvornice ne bi ispuštale CO2 i druge stakleničke plinove. Ekološke industrije u prvoj fazi, za što im je potrebno najmanje pola milijuna kvadrata, podigle bi niz tehnoloških povezanih tvornica za proizvodnju montažnih kuća namijenjenih tržištu zapadne Europe i Afrike. Radio se o tzv. pametnim kućama, energetski neovisnim, jer bi kompletnu energiju za zagrijavanje, kuhanje, i druge potrebe, preko solarnih panela, crpila iz Sunca.

Kuće bi se kupcima isporučivale opremljene kućanskim aparatima, uređajima za grijanje i hlađenje... U drugoj fazi upustili bi se u proizvodnju hibridnih automobila koji bi mogli nadživjeti nadolazeću energetsku krizu u svijetu. U ovom trenutku nema informacija o tome tko se “krije” iza tako velikog projekta.

Cijeli posao u Hrvatskoj, preko spomenute tvrtke vode jedan Englez i jedan Grk. Neslužbeno doznajemo da su zamisli pokušali ostvariti u Karlovcu, odnosno u Benkovcu, ali se pokazalo da na tom području ne mogu doći do parcele od milijun kvadrata u komadu. Osim toga, za kontejnerski izvoz takvih kuća , nužan im je brodski terminal za ukrcaj kontejnera.

Krupan zalogaj

Ako se to ostvari, Luka Šibenik, uz postojeći terminal za rasute terete morala bi se kompletirati i s kontejnerskim. Gradske vlasti u Šibeniku pomalo su zatečene pismom, zbog čega vrlo oprezno govore o tom potencijalnom investitoru. Strahuje se da u ovom trenutku nisu dorasli tako krupnom zalogaju.

Naslovnica Šibenik