StoryEditorOCM
DalmacijaPrekrasna večer

U Čavoglavama održana treća smotra narodnog stvaralaštva 'Na izvoru naše tradicije'

Piše PSD.
21. kolovoza 2017. - 15:04

Uoči skorog obilježavanja Dana hrvatskih mučenika, na igralištu u Čavoglavama održana je treća smotra narodnog stvaralaštva "Na izvoru naše tradicije".

Gotovo tisuću gledatelja subotnju večer odlučilo je iskoristiti kako bi uživali u tradicijskoj pjesmi i plesu. Nastupilo je petnaest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s više od dvjesto sudionika. I ove godine organizator smotre je KUD "Naši korijeni" iz župe Kljaci.

– Iznimno sam zadovoljan odazivom, kako publike, tako i izvođača. Održavanje ovakvih smotri važno je za očuvanje naše tradicije. Naša misija je prenositi znanja i vještine mlađima kako se običaji naših predaka ne bi ugasili – rekao nam je Paško Durdov, predsjednik KUD-a "Naši korijeni".

Uz domaćine, zapaženiji nastup imali su Kulturno-umjetnička udruga "Milan Begović" iz Vrlike, klapa "Žmul" iz Omiša, KUD "Veljaci" iz BiH te KUD "Sveti Donat" iz Zadra, čiji su članovi izveli plesove sa Silbe. Publiku su oduševili najmlađi sudionici, braća Toni i Mateo Perković, koji su ojkali kao veliki. Posebno dobro raspoložen bio je Ante Radmilo iz Ramljana.

– Pivam cili život, ali otkad sam se aktivno uključio u rad "Naših korijena", pismi nema kraja. Pivam ujutro čim oči otvorim, pivam u vinogradu i polju, ne mogu život bez pisme zamisliti. Nadam se da će me glas služiti još puno godina – kazao nam je veseli Ante, koji grlo nije štedio do duboko u noć.

Prekrasnu večer u Čavoglavama malo je pokvarila vatra koja je tinjala na obroncima Svilaje, a s kojom se vatrogasci već danima bore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:59