Dalmacija Šibenik

Šibenik: biciklom po Dalmaciji

Zvijezda   među biciklistima je 88-godišnji Čeh František Churaček koji već deset godina krstari otocima

Zvijezda   među biciklistima je 88-godišnji Čeh František Churaček koji već deset godina krstari otocima

88-godišnji Čeh je strastveni biciklist i naš gost
Radovan Goger / CROPIX
František Churaček uistinu je “biser” među gotovo milijun Čeha koji svake godine dođu na odmor u Hrvatsku. Taj 88-godišnjak, neizlječivo zaljubljen u naš Jadran, već punih deset godina svakog ljeta biciklom istražuje dalmatinske otoke.

 - Zahvaljujući mojoj agenciji Geotour i poslovnim partnerima iz Krila Jesenica, gdje treba posebno istaknuti Ivana Vukovića, kapetana broda Silva, Churaček je uzduž i poprijeko, makadamskim i kozjim stazama, pročešljao Brač, Hvar, Vis, Korčulu, Lastovo, te Žirje i Zlarin. Ove godine sprema se svojim biciklom u zaleđe Ploča, preko Baćinskih jezera, prema Vrgorcu, do ponornice Matice, kaže Zdenek Kukal iz Praga koji je i osmislio turistički paket “bicikl – brod”.

František Churaček je, zapravo, najstariji češki biciklist, od ukupno njih šest tisuća koji su se posljednjih godina, u organizaciji Geotoura, odlučili na pravu avanturu, na ovaj način aktivno se “odmarajući” na Jadranu.

 - Ove godine obilježavamo desetogodišnjicu tog projekta kojemu su se, uz češke bicikl-turiste, odazvali i Nijemci, Slovaci, Poljaci, pa čak i Norvežani. Prvo smo, bez vodiča, otkrivali ljepote otoka splitskog područja i južno sve do Korčule. Mnogima će ostati u ugodnom sjećanju prespavane noći u Titovim bunkerima i pećinama na Visu, neponovljivo uživanje u dalmatinskim autohtonim jelima i pićima svojih domaćina kojima se pružila jedinstvena prilika da i sami nešto zarade od turizma, prodajući hranu proizvedenu na vlastitu seoskom domaćinstvu, kaže Kukal.

Danas u ovom projektu sudjeluju tri domaća broda: Silva, Tvrdi i Jerolim, koji stoje na usluzi bicikl-turistima vozeći ih od otoka do otoka, pružajući im pri tome i konačište. Od prije dvije godine, uz ovu tzv. južnu rutu, uključili smo i zapadnu sa šibenskim otocima Žirje i Zlarin. Biciklisti su osobito oduševljeni Žirjem i tamošnjim makadamskim i kozjim stazama. Ovog ljeta, u šest navrata, na te otoke dovest ćemo najmanje 250 biciklista, kaže Zdenek Kukal.

 

Češki ministar obilazi otoke

Među onima koji se redovito s biciklima “odmaraju” na otocima jesu i Michal Lobkowicz, bivši češki ministar obrane, Pavel Kavanek, generalni direktor jedne od najvećih čeških banaka – ČSOB-a, Pretr Karas, bivši šef ČEZ-a, najvećeg energetskog poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi, kao i brojni slikari, kipari i drugi umjetnici.


 

Naslovnica Šibenik