Dalmacija Šibenik

Šibenik: uljem i maraskom kupovali glazbala

O pirovačkoj glazbi - kroničar Frane Dobrović
foto: Branko Pavlov
Svečanom sjednicom, na kojoj su zaslužnim članovima dodijeljene povelje i diplome Hrvatskog sabora kulture, te koncertom, na kojem im je gost bio Vinko Coce, pirovačka narodna glazba obilježila je 50. obljetnicu svoga postojanja. Kako je rekao Frane Dobrović, stari glazbar i kroničar pirovačke glazbe, sve je počelo krajem veljače 1957., da bi se nedugo nakon toga uz pomoć mještana i njihova priloga u ulju, vinu, maraski... kupila glazbala.

Prvi kapelnik i učitelj bio je njihov mještanin Jakov Šinkić, a zatim su pirovačku glazbu vodili Šime Urem, Zvonko Milošević, Grgo Žonja, Boris Gelpi (tri puta), Marijan Sekso, Mihajlo Bošnjak i Denis Jelušić, također Pirovčanin, koji je glazbu preuzeo prije osam godina i od tada, kako je rečeno, glazba bilježi izraziti napredak.

Čestitajući pirovačkoj glazbi jubilej, izaslanik Hrvatskog sabora kulture Darko Gulin uručio je njihovu predsjedniku Slavku Vlahovu zlatnu povelju, a povelju su još dobili Frane Dobrović, Ante Gulam i Frane Krpetić.

Za godine provedene u glazbi zlatnom diplomom su nagrađeni Slavko Vlahov, Zoran Meić, Denis Vukman, Šime Sladić i Rainer Bašić, sa srebrnom Davor Šljuka, Denis Jelušić i Mladen Trošić te s brončanom Tonči Garofulić, Ana Barić, Tome Siničić, Šime Meić Sidić, Ante Baus i Ivan Gulam.

                                                                                                                             B. Pavlov

Naslovnica Šibenik