Dalmacija Šibenik

Rogoznica: napokon odluka o izradi prostornog plana

Pred županijskim i općinskim planerima bio je težak posao SEnD trebali su zaustaviti bagere i većinu bespravnih objekata ugurati u građevinsko područje

Pred županijskim i općinskim planerima bio je težak posao trebali su zaustaviti bagere i većinu bespravnih objekata ugurati u građevinsko područje

Težak posao pred planerima              Nikša Stipaničev / CROPIX
Rogozničko Poglavarstvo donijelo je odluku o izradi općinskog prostornog plana uređenja. Iako saga o izradi općinske prostorne regulative traje još od daleke 1997. godine, rogozničko područje trenutačno nije pokriveno ni jednim planskim aktom. Jer, po sili zakona 31. 12. prošle godine svi stari planovi stavljeni su izvan snage, pa se na rogozničkom području ništa ne može graditi legalno. Unatoč tome, trgovina nekretninama cvjeta i otkupljuju se čitava brda.

Inače, ministarstvo Marine Matulović-Dropulić u dvije je kampanje na rogozničkom području uklonilo više od 100 bespravno izgrađenih objekata, a županijska je vlast radi legalizacije 2500 bespravnih građevina provela ciljane izmjene i dopune Županijskog prostornog plana, koji je čak dva puta bio na javnom uvidu i na javnoj raspravi, i sada već više od dva mjeseca čeka suglasnost resornoga ministarstva.

Pred županijskim i općinskim planerima bio je iznimno težak posao - trebali su zaustaviti bagere i većinu bespravnih objekata ugurati u građevinsko područje. Poseban problem bila je neplanska izgradnja, koja je ugrozila obalu, pristup obali i mogućnost javnog korištenja obale. Tom izgradnjom zauzeto je 7,5 kilometara obale, odnosno 15,3 posto od ukupne dužine obale općine Rogoznica, koja iznosi 50 kilometara. Ugrožene su i sve ranije planirane turističke zone.

Od 94 hektara planiranih turističkih zona, neplanskom izgradnjom zauzeto je 39 hektara ili 41,5 posto, a obale tih zona neplanskim su građevinama zauzete čak 67 posto. Inače, na čitavom obalnom području općine izgrađeno je ukupno 3038 građevina, a u građevinskom području naselja izgrađeno ih je upola manje - 1489. Procjenjuje se da više od trećine građevina u građevinskom području naselja nema građevinsku dozvolu i da odstupaju od propisanih uvjeta.

Na poljoprivrednim, šumskim i ostalim negrađevinskim područjima izgrađena su čak 782 objekta. Da bi što više nelegalnih objekata bilo legalizirano, županijski planeri ukinuli su devastirane turističke zone i proglasili tri nova naselja, Zatoglav, Kanicu i Stivašnicu, a zbog izgrađenosti veće od 80 posto, mogućnost povećanja građevinskog područja imaju općinsko središte Rogoznica te naselja Zatoglav i Stivašnica.

Naslovnica Šibenik