Dalmacija Šibenik

Tribunjka 36 godina bez domovnice

Darinka se rodila u Tribunju, živjela je s roditeljima, osnovnu je školu završila u Vodicama, no sve to nije dovoljno, dok njezin suprug iz Dervente i njezina djeca SEnD imaju papire

Darinka se rodila u Tribunju, živjela je s roditeljima, osnovnu je školu završila u Vodicama, no sve to nije dovoljno, dok njezin suprug iz Dervente i njezina djeca SEnD imaju papire

Darika Rašić sa svim svojim dokumentima kojim dokazuje da je
državljanka Republike Hrvatske / Radovan Goger / CROPIX
Tribunjka Darinka Rašić, rođena Kukrić 18. kolovoza 1972. u šibenskoj bolnici, dosadašnji životni vijek provela je uglavnom u Tribunju, a u svojoj 36. godini još uvijek ne može do hrvatske domovnice i državljanstva Republike Hrvatske. Nakon mnogo godina provedenih u administrativnoj borbi za hrvatsko državljanstvo, jedino je uspjela od MUP-a dobiti osobne dokumente nedefiniranog stranca.

 - Mati Miroslava mi je Tribunjka, a pokojni otac Đuro rodom je iz Drvara. Rodila sam se u Tribunju, živjela u obiteljskoj kući sa svojim roditeljima, a osnovnu školu završila sam u Vodicama. Međutim, to mi nije dovoljno da dobijem domovnicu svoje države. Istina, roditelji su me prvi put upisali u Matični ured Vodice 1988. godine kao državljanku BiH, i to kad sam se vrlo mlada (sa 16 godina) udala za Nikolu Rašića iz Dervente, gdje sam potom do rata živjela tri godine – kazuje Darinka o svome neobičnom slučaju.

Početkom Domovinskog rata Darinka se sa suprugom Nikolom i trogodišnjom kćerkicom Mirjanom iz Dervente vraća u rodni Tribunj, te 1992. rađa i sina Antu.

 - Vratili smo se iz Dervente jer se muž Nikola želio uključiti u obranu Hrvatske te je bio bojovnik Vodičke satnije. Nakon što nam se rodio sin Ante, uputili smo zahtjev za domovnicom za nas četvero. Suprug i djeca dobili su domovnicu, a ja ne, bez ikakvog obrazloženja – nastavila je Darinka. Posljednji zahtjev za dobivanje hrvatskog državljanstva upućen Ministarstvu unutarnjih poslova odbijen je, a kao razlog navedeno je da Darinka nema prijavljen boravak u RH u trajanju od pet godina, kao i da nema status trajno nastanjenog stranca u Hrvatskoj.

Uputila je Darinka i zahtjev za dobivanje državljanstva BiH, no tamošnje Ministarstvo civilnih poslova odbilo ju je navodeći kako je nema u registru državljana ni u Federaciji, ni u Republici Srpskoj.

- Ne znam više što mi je činiti. Moj pokojni otac Đuro Kukrić ima hrvatsku domovnicu, mati Miroslava također. Posjedujem rodni list Matičnog ureda Šibenik da sam rođena 18. kolovoza 1971. u 5.05 sati. Imam svjedodžbu završene osnovne škole u Vodicama, gdje mi pod rubrikom narodnost piše “Hrvatica”. Sve su to relevantni dokazi tko sam i što sam, a hrvatsko mi državljanstvo ne daju – zaključila je priču Darinka Rašić.

- Eto, nakon svega, dodala je, ne preostaje mi ništa drugo nego da uputim mjesnom Općinskom vijeću zahtjev da mi dadu državljanstvo i putovnicu Općine Tribunj.

Naslovnica Šibenik